politieke onzekerheid

De aandelenmarkten hebben de afgelopen weken te maken gehad met voornamelijk een zijwaartse beweging. De rust op de markten is ook te herkennen als we een blik werpen op de zogenoemde ‘VIX-index’. Deze index meet de volatiliteit die er heerst op de markten.

Een lage volatiliteit wordt door sommige beleggers als een grote bedreiging gezien. Een lage beweeglijkheid zou volgens sommige analisten immers de kans op een correctie vergroten. Op het moment dat de volatiliteit laag is, is dat een teken dat de beleggers optimistisch gestemd zijn over de toekomst.

Politieke zorgen zijn niet terug te zien op de aandelenmarkten

politiek-vix

Op dit moment zouden we dus kunnen stellen dat er niet sprake is van ‘beurszorgen’. Volgens het onderzoek van Bloomberg maken de burgers zich echter wel grote zorgen over het wereldwijde economische beleid. Op de bovenstaande grafiek kunnen we zien dat het verschil tussen de Global Economic Policy Uncertainty Index en de VIX Index de afgelopen maanden sterk is toegenomen.

Sterker nog; nog nooit in de historie was het verschil zo groot. Van die politieke zorgen is vooralsnog niets terug te zien op de aandelenmarkten. De beleggers lijken zich nog steeds vast te houden aan de beloofde belastingverlaging van Trump. Beleggers zouden er echter ook verstandig aan doen om wat aandacht aan de politieke onzekerheden te besteden.