Waarom gebruiken we geen cash geld meer (2) Het leven wordt duurder. Maar komt dat door de euro zoals zo veel mensen zeggen of kunnen we gewoon niet meer omgaan met ons geld? Geld is voor de meeste mensen wat cijfertjes op een bankkaart of een bankrekening. Het heeft geen waarde meer en daarom kwijnt ons geld weg als een zatlap voor een gesloten café. We geven de banken de schuld omdat ze geen rente meer betalen op ons spaargeld, we geven de euro de schuld omdat we niet meer kunnen tellen of we geven inflatie de schuld omdat ons geld steeds minder waard wordt. Maar zoals Bill Gates ooit zei, “Het is niet jouw fout als je arm geboren wordt, maar het is wel jouw fout als je arm sterft”.

Hysterische momenten

Ik weet nog hoe een nieuw briefje van €5 enkele jaren geleden voor hysterische momenten zorgde. Winkeliers zouden nog liever de politie gebeld hebben dan te geloven dat het een nieuw briefje was. Heb jij het nieuwste briefje van €20 al eens gezien? Waarschijnlijk wel maar niemand geeft er nog iets om. Ik heb in feite wel te doen met de nieuwe generatie gangsters, die jonge boefjes die een carrière bij ‘The Dark Side’ ambiëren. Vroeger kon je als crimineel nog in een nachtclub komen zwaaien met een pak flappen om de grieten te imponeren. Nu betalen gangsters met hun blingbling-kaart. Waar gaat het toch naartoe met deze wereld? Gaan ze binnenkort Bitcoins overschrijven voor een lapdance?

Cash geld geeft me een bepaald gevoel van zekerheid

Nee, geef mij maar het ouderwets poen. Niets zo heerlijk als de geur van het stinkende geld dat aan je vingers blijft kleven. Cash geld geeft me een bepaald gevoel van zekerheid, de zekerheid dat je kunt betalen wat je wilt kopen. Niet bang afwachten met schaamrood op de wangen of er wel genoeg op de rekening staat op het einde van de maand.

Cash blijft king

Cash is en blijft King! Het zal er altijd zijn in kleine en grote stukken. Het zou me zelfs niet verbazen als we binnenkort de revival meemaken van cash. Wat als je moet betalen om je geld op een spaarrekening te zetten? Het is dichterbij dan je denkt. En dan brengt cash geld ineens meer op dan digitaal geld. Gek hé, hoe alles terugkomt. Wordt de flappentapper het volgende dat we van onder het stof halen? Laten we eerlijk zijn, de meeste mensen gebruiken enkel nog hun briefjes en munten voor kleine uitgaven bij de bakker, de slager, de kroeg of voor de taxi. Kan je je voorstellen dat we over enkele jaren het biertje in de kroeg of de gebakjes bij de bakker allemaal via onze smartphone betalen? Oké, ik geef toe dat digitaal geld gemakkelijk is. Zeker voor maandelijkse betaalopdrachten en zo. Maar daar loert ineens ook een groot gevaar. Hoeveel abonnementen hebben we wel niet waar we iedere maand € 9,99 voor betalen? Netflix, Spotify, Hello Fresh, icloud-opslag,… tel maar op hoeveel het je kost iedere maand. En heb je het écht nodig?

Cash geld dieet

Volgens mij wordt het leven dan ook niet duurder door de euro, maar door de digitalisering van het geld. Geld is vervallen tot een samenstelling van eentjes en nullen (bij de ene al een nul meer dan de andere) en hypocriet vertrouwen op de goodwill van een bank. Nee, we kijken niet meer om naar ons geld. Dat maakt het leven duurder. We geven er niet meer om, uit het oog uit het hart. Daarom stel ik voor dat we allemaal op dieet gaan, het cash geld dieet. De theorie achter het cash geld dieet is simpel: aankopen met cash vermindert impulsaankopen. Minder impulsaankopen en je geeft minder uit. Haal een bepaald bedrag af waar je een bepaalde periode de kosten van moet betalen. Wanneer je alleen maar briefjes en munten gebruikt, kan je zien, voelen en ruiken hoeveel geld je nog hebt.

We kijken niet meer om naar ons geld. Dat maakt het leven duurder.

Daarnaast is er ook nog de psychologische barrière dat je effectief iets moet afgeven om er iets voor in de plaats te krijgen. Het gebruik van cash geld verplicht je om na te denken over je uitgaven in plaats van de bankkaart of kredietkaart te gebruiken. Met het cash geld dieet krijg je weer controle over je geld en wie controle heeft bepaalt zelf waar het geld naartoe gaat in plaats van dat je jezelf afvraagt waar het gebleven is. Is het leven te duur? Ga op dieet. Over de Auteur: Ronald Hendrickx is content manager bij Slim Beleggen. Voordat Ronald naar Slim Beleggen kwam, schreef hij jaren voor diverse financiële websites. Bij Slim Beleggen schrijft Ronald voornamelijk over personal finance, de geheimzinnigheid van goud en vooral: wat moet je doen om miljonair te worden.