nervous Beleggers zijn niet zeker van hun stuk en blijven maar uit aandelenfondsen stappen. In 2016 zocht al $90 miljard andere oorden op.

De gelden die uit aandelenfondsen wegvloeien, blijven maar toenemen. Beleggers verkochten vorige week voor netto $7.4 miljard aandelenfondsen. Het was volgens dataprovider EPFR de vijfde week op rij dat dit gebeurde. Deze tendens is in alle grote markten waar te nemen, en ook de ontluikende aandelenmarkten zien beleggers vertrekken.

De teller van de outflows voor dit jaar staat hiermee al op $90 miljard. Zelfs in de topmaanden maart en april vond slechts een klein bedrag zijn weg naar aandelenfondsen, geen goed teken. Het is trouwens van 2011 geleden dat er zoveel beleggers aandelenfondsen links lieten liggen.

outflows Beleggers maken zich zorgen over de economische groei in Japan, China en de eurozone en over het beleid van de centrale banken. “Het negatieve rentebeleid in Japan en Europa baart steeds meer beleggers zorgen,” zegt Cameron Brandt, researchdirecteur bij EPFR. “Bovendien stellen ze zich steeds meer vragen bij de evolutie van de Amerikaanse bedrijfswinsten.” Vooral obligatie- en geldmarktfondsen profiteren van de uitstap. Obligatiefondsen konden volgens EPFR de voorbije week $3,5 miljard vers kapitaal ophalen en geldmarktfondsen $5,1 miljard. Van de voorbije 12 weken wisten obligatiesfondsen 11 keer extra geld aan te trekken.

Pessimistische beleggers

Beleggers zijn dus pessimistisch ingesteld en dat bewijzen cijfers van de American Association of Individual Investors: slechts 20% van ondervraagde beleggers is momenteel positief gestemd over de Amerikaanse aandelenmarkten. Dit cijfer ligt een flink stuk onder het langetermijngemiddelde dat 38% bedraagt. outflows1 >> Bescherm uw vermogen voor een wereldwijde crisis <<