target-1551492_640

Hoewel de meest succesvolle en rijke mensen op deze wereld zowel extreem getalenteerd zijn als hard werken, kan men niet ontkennen dat geluk een rol speelt in de tocht naar rijkdom. Dat is de conclusie van Robert Frank, professor economie aan de Universiteit van Cornell.

Geluk speelt wel degelijk een rol. Het is onmogelijk te voorspellen of de miljonairs van vandaag er ook zouden staan zonder een dosis geluk. Maar uit statistieken blijkt dat geluk toch een deel van het succes bepaalt.

Je geboortedatum speelt een belangrijke rol

Zo bepaalt je geboortedatum al een deel van je geluk. Kinderen die geboren worden in de eerste jaarhelft, hebben een grotere kans op succes dan kinderen die geboren worden aan het einde van het jaar. Dat komt omdat 1 januari voor veel zaken de referentiedatum is.

Kinderen die in de eerste maanden van het jaar geboren worden, zijn dikwijls de oudste van hun klas of ploeg. In hun jeugd hebben ze daarmee steeds een voorsprong op kinderen die aan het einde van het jaar geboren worden. Maar geluk kan ook tijdens een carrière een belangrijke rol spelen.

Warren Buffett zegt altijd dat hij op het juiste moment geboren is. Buffett’s beleggingscarrière begon ongeveer op hetzelfde moment dat de aandelenmarkt in een langdurige, seculaire stierenmarkt terecht kwam.

Ook Bill Gates kende het nodige geluk. Gates is ongetwijfeld enorm getalenteerd en bijzonder intelligent. Maar de medeoprichter van Microsoft had het ‘geluk’ om naar een van  de weinige scholen te gaan waar een ongelimiteerde toegang was tot een computerklas. In die tijd was dat zeer uitzonderlijk.

Robert Frank geeft ook het voorbeeld van steracteur Bryan Cranston. Cranston was een niet onaardige acteur die pas laat beroemd werd via zijn rol in ‘Breaking Bad’. Maar Cranston was pas de 3e acteur in rij voor die rol. Hij had het geluk dat John Cusack en Matthew Broderick de rol naast zich neer legden.

Men zegt wel eens dat je geluk kan afdwingen door hard te werken. Het nodige doorzettingsvermogen en talent moet aanwezig zijn, maar geluk speel soms een grotere rol dan de meeste mensen beseffen in het leven, ook voor de rijken onder ons.

Bron: Bloomberg