De aandelenmarkt heeft meermaals bewezen de beste plaats te zijn om van je geld nog (veel) meer geld te maken. Aandelen kopen brengt historisch gezien tussen 7% en 9% per jaar op, op lange termijn. Dit betekent dat je vermogen om de 10 jaar verdubbelt. Helaas is de aandelenmarkt ook een plaats waar je veel geld kan verliezen.

Of het nu een gebrek aan kennis is, complete koppigheid of gewoon heel veel pech, als je niet weet wat je moet doen, is de kans veel groter dat je met lege handen achter blijft in plaats dat je de pot met de gouden eieren vindt. Aandelen kopen doe je niet in 1-2-3. Vermijd deze 5 gemakkelijke manieren om geld te verliezen..

# 1. Op zoek naar snelle winst

Een van de moeilijkste dingen op de aandelenmarkt is proberen om de bodem en de pieken te voorspellen. In het Engels klinkt dit zo mooi: ‘Time in the market is more important than timing the market.” Bodems en pieken voorspellen kan met het nodige geluk, maar is onmogelijk om dit continue te doen op lange termijn. Uit een studie blijkt bijvoorbeeld dat wanneer je de laatste 10 jaar de 10 beste dagen op de aandelenmarkt zou gemist hebben, je rendement 50% daalt. Mis je van de 5.000 handelsdagen de beste 30, behaal je helemaal geen rendement.

# 2. Beleggen met schulden

Bij verschillende brokers krijg je de kans om een ‘margin account’ te openen. Dit betekent dat je met meer geld aandelen kan kopen dan je op je rekening hebt staan. Dit komt neer op aandelen kopen met schulden. Hierdoor kan je meer winst maken wanneer het goed gaat, maar het kan heel je vermogen onderuit halen wanneer het aandeel of de markt de verkeerde richting uitgaat.

# 3. Penny stocks kopen

Penny stocks zijn aandelen in de VS die niet op de reglementaire beurzen noteren omdat de aandelenkoers onder $1 noteert. Veel beleggers zien hierin sprookjes, sprookjes om dat er gigantische winsten gemaakt kunnen worden. Maar meestal noteren die aandelen aan dergelijke lage koers met een reden. Gigantisch winst is de uitzondering, verlies is eerder de regel met penny stocks.

# 4. Achter een trend aanlopen

Een trend najagen is ook een bijna garantie op verlies. Bij de nieuwste hype op de beurs komen veel emoties kijken en emoties zijn een slechte raadgever voor een belegger. Beleggers zijn dikwijls juist wanneer ze een nieuwe trend ‘spotten’ maar ze zijn daarin meestal veel te vroeg. Wanneer de realiteit terugkeert, blijven veel beleggers met een kater achter.

# 5. Te koppig om te verkopen

Dit is de beste manier om geld te verliezen: niet willen verkopen. Iedereen maakt wel eens de verkeerde keuze met zijn beleggingen. Zelfs de beste aandelenbeleggers ter wereld zijn slechts in 60% van hun trades juist. Zij maken echter het verschil door de verliezen te beperken. Door koppig vast te houden aan je aandeel en niet te verkopen, verhoog je de kans dat je nog meer geld verliest of dat je geld zo lang aan de zijkant blijft staan dat je de potentiële winst van een andere belegging niet meeneemt.

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger