Brandon, op zijn blog bekend als Mad Fientist, was een software ontwikkelaar die op zijn 34e financiële onafhankelijkheid bereikte. Dit wil zeggen dat hij genoeg geld had om zijn levensstijl vol te houden zonder te moeten werken.

Hij deelt 5 tips hoe hij zo jong al financieel onafhankelijk werd.

# 1. Doe wat je graag doet

Het allerbelangrijkste, zegt Brandon, is achterhalen wat echt belangrijk voor jou is. Veel mensen geven geld uit aan dingen waar ze niets aan hebben en waar ze niet gelukkig van worden. Je bent niet verplicht om dingen te kopen die anderen kopen. Je moet je eigen leven leiden. Geld kan je vrijheid schenken, maar niet wanneer je het uitgeeft aan dingen om indruk te maken op anderen.

# 2. Focus op wat je kan controleren

In plaats van stress te krijgen van factoren waar je geen invloed op hebt, kan je beter je tijd en energie steken in dingen waar je wel controle over hebt. Laat je humeur niet verpesten door slecht weer of een dalende aandelenmarkt. Maar koop een paraplu en bescherm je aandelenportefeuille tegen volatiliteit indien je daar niet tegen kan.

# 3. Stop met consumeren en creëer

Consumptie zorgt voor tijdelijke winst. Je kan veel beter geld uitgeven aan ervaringen dan aan spullen. Met je creativiteit kan je daarentegen leuke dingen creëren waar jij en anderen wel iets aan hebben. Een creatie brengt meer op dan een consummatie.

# 4. Gooi die tv weg

Een tv zorgt niet alleen voor de nodige afleiding via series en films, het is ook een bombardement aan reclame die je koopgedrag beïnvloeden. Zonder tv word je gelukkiger met wat je hebt in plaats dat je ongelukkig wordt met wat je niet hebt.

# 5. Experimenteer

De weg naar financiële onafhankelijkheid is niet eenvoudig en gaat niet in een rechte lijn. Je moet experimenteren om uit te zoeken wat het beste bij jou past: huur voor je gaat kopen, vermijd grote en dure verbintenissen, zorg voor een extra passief inkomen waar je comfortabel bij bent, …

Bron: Business Insider