OPEC Olie

In het jaar 2014 besloot de organisatie van olielanden – beter bekend als de OPEC – om de olieproductie niet terug te dringen. Deze beslissing heeft uiteindelijk grote gevolgen gehad voor de oliemarkt, want de olieprijs moest in het jaar 2014 en 2015 flink waarde inleveren.

Ook aan het begin van 2016 hadden de beren de overhand. De prijs van een vat ruwe olie wist zelfs te dalen naar 26 dollar. Uiteraard wist deze daling te zorgen voor het nodige pessimisme. Maar, juist op het moment dat het pessimisme de overhand had, wist de olieprijs een stevige bodem neer te zetten.

Saoedi-Arabië is een van de slachtoffers van de oliecrash

sa-schuld

De oliecrash van de afgelopen twee jaar is niet zonder gevolgen gebleven voor de landen die met name afhankelijk zijn van hun olieopbrengsten. Een van de bekendste olielanden is uiteraard Saoedi-Arabië. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Business Insider, is te zien dat de Saoedi-Arabische staatsschuld in twee jaar tijd gestegen is met 619%.

Daarnaast heeft de economie van Saoedi-Arabië het de afgelopen maanden ook niet bepaald gemakkelijk gehad. Wat dat betreft komt het voor de Saoedi-Arabische regering goed uit dat olieprijs de afgelopen weken een herstelbeweging in gang heeft gezet. De oplopende staatsschuld vormt namelijk een grote bedreiging voor de economie van het olieland.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>