Dan Ammann, directeur van één van de oudste autofabrikanten ter wereld, General Motors, ziet dat de auto-industrie drastisch aan het veranderen is. Volgens hem gaat er de komende vijf jaar meer veranderen dan de afgelopen vijftig jaar. “Dan rijden wij geen auto’s meer, maar auto’s rijden ons”. Het consumentengedrag verandert: autobezit is ondergeschikt aan het worden ten opzichte van beschikbaarheid. Denk aan ‘car sharing’, maar ook zelfrijdende auto’s. Ammann: “Een gemiddelde auto rijdt 5% van de beschikbare tijd op de weg. Tegelijkertijd kun je tijdens het autorijden niet mailen en andere zaken op je mobiele telefoon doen. Er bestaat een ontwikkeling dat mensen ritten willen delen om zo efficiënter en productiever te kunnen zijn”. Onlangs maakte General Motors bekend een investering te hebben gedaan in Lyft (een concurrent van Uber). Geleidelijke ontwikkeling Volgens Ammann zal deze ontwikkeling geleidelijk verlopen, zonder dat dit direct ten koste gaat van de traditionele SUV- en Truckverkopen. “De gemiddelde auto rijdt 11 jaar op de weg. De transitie is een kwestie van decennia.”
Disruptieve bedrijven als Uber en Lyft blijven in staat om nieuwe gebruikers aan zich te binden. Daarom zijn dit ideale platformen voor zelfrijdende auto’s.”
Lees ook: Tesla zet auto-industrie op z’n kop Het nieuwe straatbeeld Het delen van auto’s, zelfrijdende auto’s en elektronische auto’s zullen straks het straatbeeld bepalen volgens Ammann. Echter, lagere olieprijzen hebben we een rol gespeeld in de vraag naar elektronische voertuigen. Maar zodra de kosten omlaag gaan en de batterijduur toeneemt zal dit effect sorteren op de vraag. “Dat is de volgende stap in de adoptie van deze nieuwe categorie voertuigen”. Wanneer één en ander zich zal voltooien is volgens de directeur van General Motors onduidelijk. Maar dát er dingen gaan veranderen is onvermijdelijk. “Er is momenteel veel discussie discussie over wanneer, hoe, voor wie en door wie, maar er zijn genoeg vereende krachten voor verandering.”