bear

Er is eindelijk weer wat te beleven op de beursvloer. De afgelopen maanden leken zowel de stier als de beer in een winterslaap te zijn beland, maar daar is de afgelopen twee weken definitief een ommekeer in gekomen. De beweeglijkheid is flink toegenomen en volgens Goldman Sachs zal dit de komende tijd ook nog wel zo blijven.

David Kostin, strateeg bij Goldman Sachs, laat weten dat de aandelenmarkten naar zijn mening op dit moment behoorlijk prijzig zijn. Hij richt zich met name op de Amerikaanse aandelen die volgens hem een stuk hoger gewaardeerd zijn dan hun historisch gemiddelde.

Goldman Sachs waarschuwt voor een beursdaling

goldman-pricetobook

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Goldman Sachs, is te zien dat we op dit moment te maken hebben met een ‘Price to Book’ ratio van 2,8. Dit ligt boven het 40-jaarsgemiddelde van 2,5. Volgens Kostin laat deze hoge notering zien dat koersresultaten eerder negatief dan positief kunnen uitvallen.

De ‘Price to Book’ ratio werkt op een soortgelijke manier als de koers-winstverhouding, alleen wordt hier de waarde van de activa van de onderneming gemeten indien het zou liquideren. Met andere woorden spreken we in dit geval over de boekwaarde van de onderneming, in plaats van de winst op de resultatenrekening.

En zoals uit deze gegevens blijkt ligt de waarde die de belegger het gemiddelde beursgenoteerde bedrijf binnen de S&P 500 index toekent, velen malen hoger dan de boekwaarde suggereert. Kostin laat weten dat dit kan leiden tot een beursdaling van 25%.