Goldman Sachs heeft zijn prognoses voor de olieprijzen in 2021 verhoogd. De zakenbank voorspelt dat Brent crude in het derde kwartaal van dit jaar kan stijgen tot $75, door een stijgende vraag en een trage opleving van het aanbod.

De olieprijzen zijn dit jaar al met meer dan 20% gestegen. De stormen in het zuiden van de Verenigde Staten zorgen ervoor dat sommige olieproducenten gedwongen moesten sluiten, waardoor de prijzen extra stegen.

Maandag steeg de prijs van Brent crude en WTI respectievelijk met 2,5% en 3,9% tot $64,45 en $60,98. Goldman-analist Damien Courvalin had eerder voorspeld dat Brent crude tegen het derde kwartaal zou stijgen tot $65, maar ziet $75 nu als waarschijnlijker.

Bij zulke prijzen zouden aandelen van oliebedrijven stevige winsten boeken. Vanwege de hoge initiële kosten om olie uit een bron te produceren, draaien veel (Amerikaanse) oliebedrijven pas break-even als de olieprijzen boven de $45-$50 liggen. Zodra deze prijzen echter bereikt zijn, vloeit een veel hoger percentage van elke dollar die binnenkomt uiteindelijk naar de winst.

Stijgende vraag

Afgezien van vliegtuigbrandstof, stijgt de vraag naar olieproducten snel naarmate de economieën over de hele wereld opleven van de Covid-19 pandemie. Hoewel olieproducenten hun productie zullen opvoeren om te profiteren van de prijsstijgingen, zal het aanbod de vraag naar verwachting niet bijbenen, wat resulteert in een krappe oliemarkt in de zomer.

In het verleden waren hoge prijzen de remedie voor hoge prijzen. Producten verhoogden gewoon hun productie waardoor het stijgende aanbod de prijzen deed dalen.

De laatste tijd is de olieproductie echter stabiel gebleven, ondanks de stijgende prijzen. Beleggers eisen immers dat de bedrijven hun kapitaaluitgaven laag houden en zich concentreren op de groei van hun dividenden.

Ook de OPEC, Organization of Petroleum Exporting Countries, is opmerkelijk voorzichtig om de olieproductie weer te verhogen. Saudi-Arabië, het belangrijkste lid van de OPEC, heeft begin dit jaar éénzijdig 1 miljoen vaten per dag, bovenop de reeds geldende productiebeperkingen, uit de productie genomen. Dit heeft de oliemarkt nog een extra boost gegeven.

Bron: Barron’s

Foto: iStock

Reacties