Zware crash aandelenmarkt Met de S&P500 dichtbij een nieuw record, vrij hoge waarderingen en een gebrek aan groei is het risico op een marktcrash van minstens 20% vrij groot, dat beweert althans Christian Mueller-Glissmann, managing director bij Goldman Sachs. Een extra probleem is dat er geen plaatsen over zijn om te schuilen.

Marktcrash niet ongewoon

Volgens Christian Mueller-Glissmann komt een verkoopgolf van 20% of meer op de grote beurzen vrij frequent voor. “Vandaag zijn er redenen genoeg om opnieuw een dergelijke marktcrash te krijgen: er is de mogelijkheid van een Brexit, de zeer beladen Amerikaanse verkiezeingen, de Fed die zeer gedreven lijkt om de rente te verhogen.” Hij voegt eraan toe dat het lage niveau van de Chicago Board Options Exchange Volatility Index de breekbaarheid van de markt aangeeft. Dergelijke dalingen zijn zeer pijnlijk omdat ze zeer snel gebeuren en het lang duurt vooraleer de markt ervan is hersteld. “Ze komen meer voor dan je zou denken. Sinds 1950 hebben zich 57 van dergelijke crashes voorgedaan op de vier grootste indices ter wereld, namelijk de S&P 500, de Britse FTSE All Share, de Duitse DAX en de Japanse Topix.” gs “Met de aandelenmarkten die bovenaan in hun tradingrange noteren, gaan we ervan uit dat het verdere potentieel beperkt is en dat de kans op plotse marktcrash zeer groot is,” schrijft Mueller-Glissmann verder nog. “En ‘buying the dip’, dat altijd heeft gewerkt sinds 2014, zien we niet direct meer terugkomen omdat de capaciteit van de centrale banken om nogmaals het hoofd te bieden aan een crisis beperkt is geworden en beleggers zich daarvan bewust zijn.”

Moeilijk te hedgen

Het is vandaag moeilijker om zich te hedgen tegen een dergelijke marktcrash. “De toegenomen correlatie tussen aandelenmarkten overal ter wereld zorgen ervoor dat men zich niet buiten de landsgrenzen kan indekken. Daarenboven zijn defensieve aandelen zeer duur geworden en obligatierendementen zeer laag liggen.” Aangezien obligatierendementen te weinig inflatie incalculeren, zal een traditionele asset allocatie van 60/40 tussen aandelen en obligaties volgens Mueller-Glissmann, heel slecht presteren bij een marktcrash omdat er nauwelijks nog een negatieve correlatie is tussen de twee. “Tijdens de S&P 500 dalingen van augustus 2015 en begin 2016 boden obligaties nauwelijks een hedge terwijl dat tijdens de dalingen van tijdens de eurocrisis en de groeivrees in oktober 2014 wel het geval was.”