Goldman Sachs heeft de economische vooruitzichten voor het vierde kwartaal in Europa, fors naar beneden bijgesteld. De regio kampt met een stijging van het aantal Covid-19 besmettingen waardoor er nieuwe lockdowns werden opgelegd in verschillende landen.

Door de nieuwe lockdowns in onder andere Duitsland, Frankrijk en België kwam het ontluikende herstel dat in de zomer begon, volledig tot stilstand. Goldman Sachs verwacht dat de lockdowns voor een lange periode zullen aanhouden.

Ook de Britse premier Boris Johnson kondigde een nieuwe lockdown aan in het land. Een tweede golf van Covid-19 besmettingen dreigt er de gezondheidsdienst te overweldigen.

De Amerikaanse investeringsbank meldde dat zij een daling van het bruto binnenlands product in de eurozone van 2,3% verwachten in het vierde kwartaal. Goldman Sachs rekende eerst nog een op een groei van 2,2% in de regio.

Hiernaast verwacht Goldman Sachs een krimp van het Britse BBP van 2,4%. Terwijl het eerder uitging van een groei van 3,6%.

Goldman Sachs stelt:

We verwachten dat de lockdowns 3 maanden zullen duren. Hoe langer deze duren, hoe groter de economische impact zal zijn.

Citi

Economen bij Citi verwachten dan weer dat het Britse BBP tussen oktober en december met meer dan 4% zal krimpen. Hiernaast is de bank van mening dat een langdurige lockdown niet kan worden uitgesloten.

Citi denk dat de virusrisico’s nog tot het tweede kwartaal van 2021 zullen aanhouden. De productie van het Verenigd Koninkrijk zou tot die tijd meer dan 13% onder het niveau van eind 2019 kunnen blijven.

Wanneer je naast de Covid-19 zorgen ook nog de Brexit-perikelen in overweging neemt, is het vanzelfsprekend dat het risico op meer permanente effecten fors toeneemt.

Bron: Reuters

Foto: iStock

Reacties