De prijs van goud kan verdubbelen vanaf het punt waar de goudprijs nu staat, aldus Raoul Pal, voorheen werkzaam bij Goldman Sachs en één van de grootste ‘big-picture’ investeerders wereldwijd. Raoul runde een gigantische hedge fund totdat hij zoveel geld gemaakt had en met pensioen is gegaan. Kortom, een man met kennis en verstand van zaken.

Onlangs schreef hij over goud in zijn research nieuwsbrief ‘The Global Macro Investor’ die wordt gelezen door ’s werelds grootste money managers:

Goud heeft na een mooie klim van 25 procent dit jaar een val voor de kiezen gekregen van bijna 9 procent sinds augustus. De goudprijs daalde zelfs 7 dagen achtereenvolgend, iets wat niet meer was waargenomen sinds de grootste sell-off uit 2013.

De recente uitverkoop in goud maakt de gemiddelde belegger bezorgd en angstig. Maar Pal ziet kansen daar hij de onderliggende oorzaak begrijpt van deze koersbeweging.

Het heeft alles te maken met de huidige dollarrally. Sinds mei dit jaar is de dollar met bijna zes procent in waarde toegenomen. Grondstoffen worden in dollartermen goedkoper wanneer de dollar in waarde toeneemt. Er zijn een aantal oorzaken te noemen die deze dollarrally rechtvaardigen:

  • Na de Brexit groeide de behoefte naar een ‘veilige haven’. Buitenlandse investeerders zochten de Amerikaanse dollar op dat door veel investeerders nog steeds als de ‘veilige haven’ gezien wordt.
  • De Federal Reserve houdt zich relatief gezien rustig en tegenstelling tot het monetaire beleid dat bijvoorbeeld gevoerd wordt door Japan en Europa.
  • De Federal Reserve verlaagt bovendien de rente niet, en doet zelfs vermoeden deze te willen verhogen. Hierdoor zullen Amerikaanse ‘assets’ zelfs meer renderen dan die van Europa of Japan. Ook dit is bullish voor de dollar.

Onderstaande kaart laat zien dat de dollar is uitgebroken en zelfs nog verder kan klimmen, zeker op korte termijn.

goudprijs the-us-dollar-just-broke-out

Voor de meeste investeerders is dit een signaal om goud te negeren. Echter zijn er ook andere factoren die invloed zullen uitoefenen op de dollarindex en de goudprijs.

Zo is Paul ervan overtuigd dat Amerika tegen een recessie aanleunt. Elke ‘2-term’ verkiezingen gingen sinds 1910 gepaard met een recessie binnen 12 maanden. Ook de ‘business cycle’, de fluctuatie in economische activiteit wijst uit dat dat een recessie op handen is.

Tevens is het Amerikaanse herstel sinds 2009 nog steeds gaande – het traagste, maar ook het zwakste herstel van de Amerikaanse economie uit de geschiedenis. De Amerikaanse economie groeide slechts 2.1 procent over de afgelopen zeven jaar, half zo snel als de gemiddelde groei sinds de metingen zijn begonnen!

Goudprijs in beweging

Een nieuwe recessie zal de aandelenmarkten geen goed doen. Dit kan de goudprijs aanwakkeren. Wanneer investeerders aandelen beginnen te vermijden, zullen ze zich sneller richting tot grondstoffen zoals goud en zilver. Echter zal een recessie door overheden bestreden worden tegen welke prijs dan ook. De rente zal weer naar nul worden gebracht en de geldpers zal weer aan geslingerd worden. Ook dit zal de goudprijs een flinke duw in de richting geven.

Krijgen we een herhaling van 2008 en is de recessie een feit, dan zullen we een goudprijs gaan zien van boven de $2.500.

Vele andere denkers en investeerders zijn hierover gelijk gestemd. George Soros investeerde begin dit jaar al $264 miljoen in Barrick Gold (ABX), ’s werelds grootste goudmijn. Stanley Druckenmiller, een van de grootste traders ooit, investeerde $300 miljoen eigen geld rechtstreeks in goud. Savita Subramanian, strateeg bij Bank van Amerika voorziet een grote recessie voor Amerika dat zich in korte tijd zal voltrekken. Investeerder Jeffrey Gundlach liet onlangs in zijn webcast een kaart zien dat uitwijst dat een recessie reeds gestart is. Wilbur Ross voorziet een recessie binnen 18 maanden.

Dit zijn namen van denkers en kenners van het systeem. Terwijl het gros gefocust is op de stijgende dollar en niet kijkt naar de onderliggende oorzaken, nemen de grootste strategen en kenners van het systeem hun positie in. De ‘minst verschrikkelijke munt’, de Amerikaanse dollar is vandaag inderdaad sterk maar dat zal niet altijd zo blijven, zeker niet gezien de storm die nu afkomt op de Amerikaanse economie.

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!