In de afgelopen 20 jaar is er een langdurige aaneengesloten periode geweest waarin de Gold Bugs Index (HUI) de S&P500 heeft overtroffen. Echter is er ook langdurige aaneengesloten periode van jaren geweest waarbij de S&P500 krachtiger was dan de Gold Bugs Index.

Gold Bugs Index versus S&P500

Vanaf 2011 tot en met de dag van vandaag hebben investeerders meer heil kunnen vinden in de S&P500 dan in de HUI. De S&P500 bleek in deze periode 150% beter te presteren. Anderzijds, van 2000 tot 2011 heeft de Gold Bugs Index de S&P met maar liefst 1.400% verslagen! Onderstaande kaart maakt dit duidelijk.

Gold Bugs IndexBron: kimblechartingsolutions.com

Wie een beetje kennis heeft van technische analyse ziet dat er zich op dit moment een zogeheten ‘schouder-hoofd-schouder’ patroon vormt bij de S&P500:HUI ratio. In veel gevallen resulteert dit in een aanzienlijke dalende koerslijn. Hier zou dit betekenen dat we aan het einde zijn gekomen van een zes jaar lange stijging van deze ratio: S&P500 versus Gold Bugs Index.

Een zes jaar lange trend waarbij de S&P500 beter presteert dan de Gold Bugs Index lijkt zich volgens deze technische analyse te voltrekken.

Macro-economische omstandigheden lijken het hiermee eens te zijn. De aandelenmarkten hebben er een lange rit op zitten. De stijging afgelopen jaren is voornamelijk te danken aan overheidsinterventies. Eigenlijk al sinds 1987 houden overheden zich met niets anders bezig dan het toedienen van monetaire stimuluspakketten. Dit tijdperk lijkt zo langzaam maar zeker aan een einde te komen. Dit hoeft niet per definitie te betekenen dat de aandelenmarkten zullen krimpen, maar op zijn minst een tandje lager kunnen gaan schakelen.

Grondstoffen, waaronder de junior goudmijnaandelen, daarentegen krijgen een impuls. Met Donald Trump nu aan de macht kan er op wereldtoneel veel gaan veranderen. Als meedogenloze zakenman zal hij grote verschuivingen teweeg kunnen brengen wat de wereldhandel een impuls zal kunnen geven. Dit zal goed uitpakken voor de grondstoffensector. Bekend is dat Trump in eigen land maar liefst een biljoen dollar wilt investeren in infrastructuur, een sector welke zeer grondstofhongerig is.

Een trend omkeer lijkt in ieder geval in de maak waarbij de S&P500 voor langere periode minder goed zal presteren dan de Gold Bugs Index. De komende maanden zal dit ‘schouder-hoofd-schouder’ patroon gaan afronden. Hieruit zal dan blijken of de HUI er inderdaad klaar voor is de S&P500 voor minstens enkele jaren te verslaan.

Bron kimblechartingsolutions.com

5 redenen waarom je NU goudmijnaandelen moet kopen

  • Sinds 2016 zitten goudmijnaandelen in een nieuwe stierenmarkt!
  • De vorige stierenmarkt in goudmijnaandelen duurde 1.142 dagen. Vandaag zijn we maar 400 dagen ver.
  • De vorige stierenmarkt ging +1.355%, vandaag staan we ‘slechts’ 120% hoger.
  • MAAR: Goudmijnaandelen waren nog nooit zo goedkoop.
  • DUS: Goudmijnaandelen staan voor hun grootste stijging ooit!

Wacht géén dag langer om goudmijnaandelen te kopen: LEES MEER

Reacties