trump-wall-street

Op de Europese markten is er de afgelopen twee weken wat beweeglijkheid geweest. Dit kwam met name door de uitspraken van Mario Draghi. Daarnaast hebben de Europese beleggers ook te maken met het feit dat er spannende maanden zijn aangebroken. Binnenkort zal het startsein gegeven worden van de diverse landelijke verkiezingen die dit jaar zullen gaan plaatsvinden.

Op de Amerikaanse markten ziet het plaatje er compleet anders uit. De afgelopen weken is er totaal geen beweeglijkheid geweest en de Amerikaanse indices zijn gestaag gestegen naar hogere regionen. In deze periode wisten de Dow Jones en de S&P 500 index zelfs nieuwe recordkoersen er uit te persen.

Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump is de beweeglijkheid verdwenen

beweeglijkheid-trump-vix

Deze recordkoersen gingen dus gepaard in overeenstemming met een lage beweeglijkheid. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FactSet, is te zien dat sinds de verkiezingsuitslag de volatiliteitsbarometer flink in waarde is gedaald. Een lage VIX-index is vaak een teken dat de beleggers erg optimistisch gestemd zijn.

Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump zijn de markten dus min of meer dood gemaakt. Er werden meerdere malen recordkoersen behaald, maar de echte beweeglijkheid ontbrak daarbij. Daarnaast zou deze beweging juist moeten zorgen voor verontrustende gezichten. Op het moment dat de beleggers immers te euforisch gestemd zijn, bewijst de markt vaak het tegenovergestelde.