(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,3 procent tot 506,53 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,7 procent.

Volgens André van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer gebeurde er vrijdag weinig. “We zien de hele week dat de AEX rond de 500 punten schommelt, dan weer een beetje er boven, terwijl de index vandaag weer op zijn retour was, vanwege tegenvallende data uit Europa en China en de woorden van ECB-voorzitter Draghi van donderdag, die wijzen op een vertraging van de economische groei”, zei Van Eerden.

Voor volgende week kijkt de vermogensbeheerder uit naar de Federal Reserve, waarbij de voorziene renteverhoging volgens hem al volledig in de koersen is verwerkt. “De grote vraag is wat de centrale bank volgend jaar gaat doen”, aldus de vermogensbeheerder. Al met al voorziet Van Eerden een rustige handelsweek, waarbij de politieke onzekerheden in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk een eindejaarsrally niet waarschijnlijk maken.

Teleurstellende macro-economische data over China en de eurozone drukten vrijdag op het sentiment en versterken de zorgen over de vertraging van de wereldwijde economische groei. De Chinese industriële productie groeide in november met 5,4 procent, een half procentpunt lager dan in oktober en eveneens een half procentpunt lager dan economen hadden verwacht. Ook de groei van de Chinese detailhandelsverkopen daalde, van 8,6 procent in oktober naar 8,1 procent in november. Daarmee lag het groeitempo in november op het laagste niveau in 2018.

De teleurstellende cijfers volgden een dag nadat de Europese Centrale bank zijn economische groeiprognoses verlaagde, met name vanwege de onzekerheid over de handelsspanningen, opkomende markten en de marktvolatiliteit.

De economische activiteit in de eurozone groeide in december beduidend minder hard dan in de voorgaande maand. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie daalde van 52,7 in november naar 51,3 in december.

De Duitse index liet eenzelfde beeld zien, terwijl in Frankrijk zelfs sprake was van een lichte krimp.

De Britse premier Theresa May heeft in Brussel vooralsnog weinig anders weten te bewerkstelligen dan vriendelijke woorden, waarmee het Brexit-voorstel zoals dat nu op tafel ligt geen enkele wijziging heeft ondergaan en niet veel meer kans heeft om het parlement te overleven dan het afgelopen dinsdag zou hebben gehad. Wel werd er vandaag verder gepraat in Brussel waar de EU-top plaatsvindt. Voor 21 januari moet het voorstel in stemming zijn gebracht en een afgeschoten Brexit-voorstel is een negatief signaal voor het Britse pond.

Een lichtpuntje was dat het Chinese ministerie van financiën de extra importheffing op Amerikaanse auto’s en auto-onderdelen van 25 procent voor een periode van drie maanden zal schrappen, zo meldde Reuters, in een poging de handelsbesprekingen met de VS vlot te trekken.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat de Nederlandse detailhandel in oktober 3,3 procent meer heeft omgezet en gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in november ook zijn gestegen, terwijl de productie de industriële productie harder dan verwacht steeg met 0,6 procent. Uit voorlopige cijfers van Markit Economics bleek dat de groei in december van de economische activiteit is gedaald, terwijl de Amerikaanse bedrijfsvoorraden in oktober zijn gestegen met 0,6 procent en de groothandelsomzet met 0,3 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1293. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1357 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1361 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,9 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door KPN met een winst van 2,3 procent, gevolgd door Ahold Delhaize en RELX met winsten van achtereenvolgens 1,4 procent en 0,6 procent. Galapagos bungelde met een verlies van 2,4 procent onderaan. Aalberts daalde 2,3 procent en ABN AMRO leverde 1,3 procent in.

Vopak heeft ingestemd met de eerder aangekondigde aanpassing van het dividendbeleid. Tijdens de beleggersdag op 27 november in het Amerikaanse Houston kondigde Vopak al aan de aandeelhouders jaarlijks te willen belonen met een stabiel tot stijgend dividend in contanten met een pay out ratio van 25 tot 75 procent van de nettowinst. Eerder mikte Vopak nog op een pay out ratio van 25 tot 50 procent. Het aandeel steeg 0,6 procent.

In de Midcap ging Corbion met een winst van 1,6 procent aan kop. Wereldhave was een goede tweede met een winst die fractioneel lager was maar afgegrond tevens op 1,6 procent uitkwam. Wereldhave rondde met succes de verkoop van Itis af. Takeaway.com steeg 1,2 procent. Besi verloor daarentegen 3,7 procent. AMG daalde 3,0 procent, terwijl Arcadis 2,2 procent daalde.

Fugro heeft van het Amerikaanse nutsbedrijf American Electric Power de opdracht gekregen voor de inspectie van zijn transmissiesysteem. De financiële details van de opdracht werden niet vermeld. Het aandeel verloor 1,2 procent.

Onder de kleinere aandelen nam Pharming het voortouw met een winst van 4,2 procent, Vastned steeg 1,0 procent, evenals NSI.

Sif Holding verloor 5,3 procent. Heijmans leverde 3,2 procent in, terwijl B&S Group 2,7 procent daalde.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,1 procent lager op 2.622,64 punten. De Dow Jones index daalde 1,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.