(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten. De AEX won 0,7 procent op 447,53 punten, de AMX steeg eveneens 0,7 procent op 646,39 punten en de AScX eindigde 1,1 procent hoger op 836,92 punten.

De handelsdag stond in het teken van twee rentebesluiten. De Bank of Japan handhaafde zijn belangrijkste beleidsmaatregelen en hield de rente dus op 0,10 procent negatief en het opkoopprogramma op 80 biljoen Japanse yen, maar maakte ook bekend dat men een tarief van rond de nul procent instelt op tienjarige staatsleningen voor een periode van tien jaar in de hoop hiermee de inflatie te stimuleren. De Japanse centrale bank streeft naar een prijsstabiliteit van 2 procent.

“Het feit dat de afvlakking van de rendementscurve een beleidswijziging heeft getriggerd, kan het begin van het einde van monetaire verruiming inluiden. Juist nu de rentes hun ondergrens hebben bereikt, hebben de aankopen van assets, zeker van staatsobligaties, mogelijk hun hoogste punt bereikt. Andere centrale banken, vooral de ECB, zullen dit met belangstelling volgen”, volgens macrostrateeg Michael Metcalfe van State Street. 

Naast de Bank of Japan wachtten beleggers ook op dat andere rentebesluit, van de Amerikaanse Federal Reserve. Op wat de Fed bekend zal maken kan de markt in Europa pas morgen reageren, maar wijzigingen worden niet verwacht.

Volgens marktanalist Ron van der Does van IG was de “ondertoon positief in anticipatie op een ongewijzigd rentebeleid in de Verenigde Staten. Het is moeilijk in te schatten hoe de beurzen na de Fed vergadering reageren en het is dan ook geheel afhankelijk van de maatregelen die afgekondigd worden”.

Olie werd duurder, onder meer dankzij een daling van de Amerikaanse olievoorraden. De november-future West Texas Intermediate noteerde rond het slot in Europa 2,6 procent hoger op 45,18 dollar en een november-future Brent won 2,0 procent op 46,80 dollar.

De euro kostte rond het slot 1,1163 dollar. Bij de opening woensdagochtend noteerde het muntpaar nog op 1,1148 dollar en dinsdagavond bij de slotbel in New York noteerde de koers op 1,1157. De Japanse yen steeg in waarde; voor elke euro kregen beleggers 112,20 yen, hetgeen een waardedaling van ruim 1 procent betekende. De dollar/yen koers noteerde 1,1 procent lager en bleef net boven de 100 yen. 

Stijgers en dalers

Binnen de AEX sloten 8 van de 25 fondsen in het groen. Na een opmars tot een nieuw recordniveau op dinsdag van boven de 60,00 euro, droeg Galapagos woensdag de spreekwoordelijke rode lantaarn en daalde het aandeel 1,1 procent op 59,58 euro. Marktanalist Van der Does van IG wees op de kans op een technische correctie, puur om “de druk enigszins van de ketel” te halen. 

Financiële waarden waren in trek na het rentebesluit van de Bank of Japan. Aegon won 2,9 procent, ING steeg 3,2 procent en NN Group voegde 1,5 procent aan beurswaarde toe.

Daarnaast kreeg ING een koersdoelverhoging van JPMorgan Cazenove van 12,20 naar 12,40 euro en Aegon juist een koersdoelverlaging van 4,40 naar 4,00 euro bij RBC Capital Markets. 

Analisten van JPMorgan Cazenove handhaafden hun Overwogen advies, en schreven te verwachten dat ING tijdens zijn beleggersdag begin oktober zal bevestigen dat de winstgroei versneld kan worden door het leningenboek sneller te laten groeien dan de economie, terwijl aan de kostenkant stevig wordt bespaard. RBC handhaafde zijn Sector Perform advies op Aegon terwijl het nieuwe koersdoel gebaseerd was op nieuwe taxaties van de analisten. 

RELX daalde 0,3 procent. Macquarie Research startte woensdag met het volgen van het fonds met een Underperform advies en een koersdoel van 13,20 euro. Analist Giasone Salati schreef dat RELX het slachtoffer is van zijn eigen succes, omdat het steeds lastiger wordt om operationeel verder te verbeteren, terwijl het aandeel al een flinke waarderingsvoorsprong geniet ten opzichte van de concurrentie.

Altice kon op aandacht rekenen vanwege de berichten dat de Franse toezichthouder op de financiële markten langer de tijd nodig zou hebben om te oordelen over de voorgenomen overname van de resterende aandelen van dochteronderneming SFR. Het aandeel van de kabelaar sloot 3,8 procent hoger.

Energiefondsen deden het goed, onder meer vanwege de stijging van de olieprijzen. Shell steeg 0,4 procent en SBM Offshore won 2,1 procent. Volgens KBC Securities is laatstgenoemde nog steeds kansrijk voor opdrachten van Petrobras ondanks dat het Braziliaanse staatsbedrijf dinsdag bekendmaakte minder te gaan investeren in de komende jaren. Maar, zo schreef analist Dirk Verbiesen ook, eerst moet de schikkingskwestie van SBM in Brazilië worden opgelost. 

Shell verklaarde woensdag aan ABM Financial News dat men zich bewust is van de rechtszaak die Nigeria heeft aangespannen tegen diverse oliebedrijven, maar gaf verder geen commentaar op de lopende juridische kwestie. Volgens de Brits-Nederlandse oliereus worden de activiteiten in Nigeria in overeenstemming met de wet voortgezet.

In de Midkap deden financials het ook goed. Delta Lloyd won 2,1 procent. De verzekeraar maakte woensdag bekend dat men het risicodragerschap van de specialistische verzekeringen voor garagebedrijven zal verkopen aan Bovemij. 

TomTom kreeg een koersdoelverhoging van 8,50 naar 8,70 euro bij UBS met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens de analisten van de Zwitserse bank zullen toeleveranciers van hardware voor de auto-industrie blijven profiteren van het toekomstige zelfstandig rijden. Het aandeel TomTom sloot 0,7 procent hoger.

Vastgoedfonsen sloten lager in de AMX, met een verlies van 1 procent voor Wereldhave en een daling van 0,6 procent voor Eurocommercial. 

Onder de kleinere fondsen was er aandacht voor Esperite, nadat de Vereniging van Effectenbezitters bekendmaakte een brief aan het stamcelbedrijf uit Zutphen te hebben gestuurd om opheldering te vragen over de vorige maand aangekondigde plaatsing van aandelen en converteerbare obligaties nadat Esperite tijdens een aandeelhoudersvergadering in juni nog aangaf dat er geen reden was voor een emissie. CEO Frédéric Amar liet aan ABM Financial News weten dat er spoedig over de kwestie zal worden gecommuniceerd. Het aandeel Esperite sloot 1,4 procent hoger.

Andere blikvangers waren Fagron, dat 8,3 procent steeg en Probiodrug 2,3 procent won. R&S Retail verloor 9,1 procent. 

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Europa kleurden de borden ook op Wall Street groen. De breed samengestelde S&P 500 won 0,3 procent, de Dow Jones index steeg 0,3 procent en techbeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.