(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten. De AEX eindigde 0,4 procent hoger op 486,58 punten, terwijl de AMX 0,5 procent steeg en de AScX 0,6 procent won.

Een groot deel van de dag bleven beleggers aan de zijlijn, in het vooruitzicht van de persconferentie die de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump zou geven.

“Net als de laatste twee maanden van het jaar 2016, is alle hoop wederom op Donald Trump gevestigd”, zei beleggingsspecialist Roy van Santen van onlinebroker Lynx.

In zijn persconferentie sprak Trump onder meer de berichten tegen dat Rusland beschadigende informatie over hem heeft op zowel privé en zakelijk gebied. Hij noemde dat nep nieuws. Verder zei Trump dat een betere relatie met Rusland positief is voor Amerika en sprak hij harde woorden over de biotechsector, waarop Wall Street wat wegzakte.

Op macro-economisch vlak was er woensdag zijdelings aandacht voor een aantal Britse macro-economische cijfers. Zo wist de industrie in het Verenigd Koninkrijk in november meer te produceren. De industriële productie steeg met 2,1 procent ten opzichte van november, waar werd gerekend op een toename van de productie met 0,8 procent. Verder liep het Britse handelstekort in november op naar 4,2 miljard pond. De export steeg ten opzichte van oktober met 2,8 procent en de import nam met 8,4 procent toe.

Olie werd woensdag duurder, hoewel uit het wekelijkse rapport van de Energy Information Administration bleek dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week met ruim 4 miljoen vaten zijn gestegen, terwijl de benzinevoorraden met 5 miljoen vaten toenamen en de vaten stookolie met meer dan 8 miljoen vaten opliepen. Een februari-future op een vat West Texas Intermediate noteerde rond het slot in Europa 2,9 procent hoger op 52,27 dollar en een maart-future op een vat Brent werd 2,7 procent duurder op 55,07 dollar.  

De euro noteerde rond het slot in Europa op 1,0510 dollar. Het muntpaar noteerde woensdagochtend op 1,0551 en dinsdagavond bij het slot van Wall Street op 1,0559. Opvallend was verder de beweging van de Mexicaanse peso ten opzichte van de dollar. De munt daalde tot een nieuw dieptepunt van 0,0458 dollar tijdens de persconferentie van Trump.

Stijgers en dalers

Van de 25 fondsen binnen de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten er 17 in het groen. Koploper was Wolters Kluwer met 2,6 procent, nadat Berenberg het advies voor de uitgever verhoogde van Verkopen naar Houden. Het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 30,50 naar 33,00 euro. Analisten beoordelen de risico’s aan de onderkant inmiddels als minder groot, waar aanvankelijk de verwachtingen wat als te hoog gespannen werden ingeschat.

ArcelorMittal steeg 2,1 procent. Deutsche Bank verhoogde het koersdoel van de staalreus woensdag met 2,00 euro tot 7,50 euro bij een ongewijzigd Houden advies. De sterker dan verwachte economische groei in China in 2016 resulteerde volgens analisten van de Duitse grootbank in een herstel van de winstmarges van carbonstalen naar een genormaliseerd niveau. “Aangezien ArcelorMittal de grootste staalproducent ter wereld is, met een dominant marktaandeel in alle belangrijke markten waarin het bedrijf actief is, zijn wij van mening dat het bedrijf het best is gepositioneerd om te profiteren van de huidige staalprijsrally”, aldus Deutsche Bank.

KPN moest 1,9 procent laten gaan. Jefferies verlaagde het advies woensdag van Houden naar Underperform en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 2,94 naar 2,32 euro. Volgens analist Ulrich Rathe krijgt KPN er met de joint venture tussen Ziggo en Vodafone een sterke concurrent bij die op eenzelfde niveau kan gaan opereren. 

Opvallend was verder de koersbeweging van Galapagos, dat voorafgaand aan de persconferentie van Trump nog koploper was binnen de AEX met een stijging van ruim twee procent maar na de woorden van de aanstaande president terugzakte tot een plus van 1,6 procent. 

In de Midkap was het Aperam dat op bijval van beleggers kon rekenen met een plus van 2,3 procent. Deutsche Bank verhoogde het koersdoel woensdag van 46,00 naar 48,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Net als ArcelorMittal kan ook Aperam profiteren van de sterkere economische groei. 

ASR Nederland werd door Kempen & Co op zijn kooplijst geplaatst met een koersdoel van 27,00 euro. Analisten noemden ASR sinds de beursgang vorig jaar een “conservatieve en voorspelbare” verzekeringsmaatschappij. Het aandeel steeg 2,2 procent.

De verliezen binnen de AMX beperkten zich tot een procent of minder. Sligro leverde 1,0 procent in, Vastned Retail daalde 0,7 procent en Intertrust verloor 0,6 procent.

Het aandeel van Wereldhave reageerde woensdag nauwelijks op een positief rapport van JPMorgan Cazenove, dat de huidige aandelenkoers van het vastgoedfonds als goed instapmoment ziet. De analisten van de Amerikaanse grootbank zien een opwaarts potentieel van 25 procent voor het huidige koersdoel van 55,00 euro. Het aandeel sloot vlak.

Onder de kleinere fondsen steeg Telegraaf Media Groep 7,7 procent. Mediahuis en VP Exploitatie bevestigden woensdag hun voornemen om gezamenlijk een openbaar bod uit te brengen op alle uitstaande aandelen TMG. Inmiddels is 55 procent van totaal aantal uitstaande aandelen TMG gecommitteerd.

Stern Groep won 5,6 procent. De autogroep gaat zich in de periode 2017 tot en met 2020 meer focussen op mobility solutions en services en hoopt daarmee het bedrijfsresultaat (EBITDA) per 2020 te verdubbelen in vergelijking tot het huidige niveau, bleek dinsdag nabeurs met de presentatie van een nieuw strategisch plan. NIBC noemde de doelstellingen van Stern ambitieus, maar realiseerbaar. Een verdubbeling van het bedrijfsresultaat zou volgens analist Edwin de Jong ook moeten leiden tot een ruime verdubbeling van de nettowinst.

Het lokaal genoteerde Coca-Cola European Partners kreeg een adviesverhoging bij UBS van Neutraal naar Kopen. Het aandeel steeg 2,6 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse aandelenmarkten overwegend licht lager, met een verlies van 0,2 procent voor de Nasdaq en van 0,1 procent voor de S&P 500. De Dow Jones index veerde na een kortstondige daling weer 0,1 procent op.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties