Binnen vijf jaar zou volgens de Financial Times de eerste commerciële missie kunnen worden gelanceerd om grondstoffen van asteroïden te kunnen ontginnen. Voorlopers zijn enkele Amerikaanse bedrijven en… het groothertogdom Luxemburg.

Luxemburg gaf in februari van dit jaar aan dat het een globaal centrum voor het ontginnen van asteroïden wil worden. Het heeft reeds de handen in elkaar geslagen met 2 Amerikaanse bedrijven, Deep Space Industries en Planetary Resources. Laatstgenoemde heeft een hele resem bekende aandeelhouders zoals Larry Page en Eric Schmidt van Google en Virgin-oprichter Richard Branson. De Amerikaanse NASA heeft daarnaast ook enkele projecten lopen.

In één van de projecten, Prospector-X (Luxemburgse samenwerking met Deep Space Industries), wordt aan een klein ruimtetuig gewerkt die na 2020 de robotica-technologie aan boord zou hebben om asteroïden te kunnen onderzoeken voor grondstoffen. Planetary Resources denkt eerder aan het sturen van verschillende kleinere ruimtetuigen, niet groter dan een boekentas met exploratietechnologie aan boord, die met elkaar kunnen communiceren. Luxemburg spaart zijn (financiële) inspanningen voor asteroïde-exploratie niet.

De Prospector-X zal in het land worden gebouwd. Daarenboven is het een voorloper in het testen van materialen die langdurig in de ruimte kunnen blijven en heeft het uitstekende technologieën in huis voor navigatie en 3D-beeldvorming in de ruimte. Ten slotte werkt Luxemburg ook aan internationale regelgeving voor die exploratie.

Water

Er wordt vooral gedacht aan de exploratie van water (in de vorm van ijs) en industriële grondstoffen zoals platinum, goud en dergelijke. Water zou worden gebruikt in de ruimte zelf omdat watertransport van de aarde zo duur is. De industriële grondstoffen zouden naar de aarde kunnen worden getransporteerd.

Screen shot 2016-05-06 at 10.58.18

Iedereen in de sector is het er over eens dat de transport van grondstoffen naar aarde niet voor morgen is. Het vinden van water in de ruimte en het gebruik ervan is niet meer zo ver af.  “Water speelt een zeer belangrijke rol in zovele activiteiten in de ruimte en het zal veel goedkoper zijn om het in de ruimte te vinden en te gebruiken dan van aarde te transporteren”, benadrukt de CEO van Planetary Resources,  Chris Lewicki.

Water zal ruimte-exploratie in de 21ste eeuw vorm geven zoals olie de 20ste eeuw op aarde heeft vormgegeven.”