Philip Morris

Philip Morris, tot op heden nog de grootste producent van sigaretten ter wereld, zegt zijn klanten dat ze moeten stoppen met roken. In plaats daarvan raadt PM aan om andere producten uit te testen, producten die niet dodelijk zijn.

Roken kost naar schatting zo’n 6 miljoen dodelijke slachtoffers per jaar. Het gebruik van sigaretten zit dan ook al jaren in verval. Producenten van sigaretten zijn naarstig op zoek naar alternatieven die de verslaving behouden maar minder of geen dodelijke stoffen bevatten.

De opmars van de e-sigaret is een voorbeeld, maar Philip Morris gaat nog verder. In tussentijd blijven ze miljarden sigaretten per jaar verkopen om de overgang voor het bedrijf naar een ‘gezondere omgeving’ mogelijk te maken.

Philip Morris verkocht vorig jaar 850 miljard sigaretten, goed voor een omzet van $74 miljard. Het komt de aandeelhouders alvast ten goede. De laatste 5 jaar bracht het aandeel PM zo’n 70% op voor de aandeelhouders, inclusief dividend. Tabaksproducenten zijn stevige en betrouwbare dividendbetalers geworden.

Philip Morris

Om dit vol te houden, moeten ze dus naar nieuwe producten kijken. Zo is het onderzoekslaboratorium van Philip Morris bezig met de iPhone van ‘gezond’ roken, genaamd iQOS – dat uitgesproken wordt als EYE-kos.

iQOS zou staan voor ‘I quit ordinary smoking’. Het is niet roken en het is ook niet ‘dampen’ al weet Philip Morris nog niet goed hoe ze het wel gaan noemen.

IQOS

iQOS is al een hit in Japan en delen van Europa. En er zijn nog andere soorten van ‘gezond’ roken in aantocht. De tabaksindustrie kan er over enkele decennia dan ook totaal anders uitzien dan vandaag.

Bron + Foto: Bloomberg