Ethereum is ’s werelds 2e grootste cryptomunt en sinds begin dit jaar is het zeer geliefd. Staat Ethereum voor de grote doorbraak … of is dit de zoveelste poging om Bitcoin het vuur aan de schenen te leggen? De vooruitzichten zijn alvast bijzonder positief maar er is nog veel werk aan de virtuele winkel.
Vitalik Buterin kwam in 2011 in aanraking met cryptomunten als medeoprichter van ‘Bitcoin Magazine’. In 2013 publiceerde hij zijn eerste ‘white paper’ rond het idee achter Ethereum, hij was op dat moment 19 jaar. Bitcoin werd gecreëerd als betalingssysteem maar Vitalik Buterin denkt met Ethereum veel verder dan dat. Op 30 juli 2015 lanceerde Buterin voor de eerste keer zijn cryptomunt aan een koers van $0,50. Al snel steeg de koers naar $1 per token. Maar het echte spektakel begon pas begin dit jaar toen Ethereum steeg van $1 naar $14. Momenteel ligt de koers rond $13 waardoor het cryptonetwerk een marktkapitalisatie heeft van net iets meer dan $1 miljard. Bitcoin heeft een marktkapitalisatie van ongeveer $7 miljard.
Potentieel Ethereum is immens, maar …
Ethereum heeft enkele grote, krachtige technologiebedrijven onder de believers. Lubin zelf vergelijkt zijn cryptomunt met een computer waar Bitcoin eerder een rekenmachine is. Via de blockchaintechnologie is het niet alleen mogelijk om betalingen uit te voeren maar kunnen er ook applicaties gebouwd worden op het netwerk. Bijvoorbeeld: Zo is het Duitse Slock.it bezig een applicatie te bouwen dat objecten koppelt aan het internet die zo op afstand bediend kan worden (Internet of Things meets Blockchain). Het is een soort mengeling tussen Airbnb en Uber. Ook Microsoft biedt een cloud-platform aan dat bouwt op de technologie van Ethereum.
Het doel achter deze cryptomunt is hetzelfde als bij Bitcoin, de tussenpersoon uitschakelen. Ethereum wil een netwerk creëren waar mensen complexe computertaken kunnen uitvoeren zonder afhankelijk te zijn van een derde partij. Dit is het probleem: Investeerders, ondernemers en ontwikkelaars zijn enorm geïntrigeerd door de beloftes van het cryptonetwerk. Maar er is volgens experts nog veel werk aan de winkel. Om een gedecentraliseerd systeem goed te laten functioneren, is er veel computerkracht nodig.
Hoe groter het netwerk, hoe meer computerkracht. Schaalgrootte is een veel voorkomend probleem bij cryptomunten. IBM bijvoorbeeld besloot om zijn eigen blockchaintechnologie te ontwikkelen nadat het experimenteerde met Ethereum. Sommige noemen de munt dan ook ‘een oplossing op zoek naar een probleem’. Maar Vitalik Buterin is er van overtuigd dat hij zijn beloftes zal kunnen waarmaken. Hij ligt niet wakker van de problemen, hij schaatst naar waar de puk gaat, niet waar de puk is. Wanneer hij zijn beloftes kan waarmaken, zit er in ieder geval nog enorm veel potentieel in de uitdager van Bitcoin.