Groot gevaar

We zitten in La La Land, niet enkel in de bioscoop, maar ook op de beurs. In de afgelopen week waren we getuige van de zoveelste mijlpaal: de beroemde Dow Jones index steeg boven de ‘magische’ grens van 20.000 punten. De media had er een vette kluif aan. Zelfs Trump was naar eigen zeggen ‘erg trots op deze prestatie’ en ‘vanaf nu gaan we enkel nog omhoog’.

Jawel, dit zijn de woorden van dezelfde man die nog geen half jaar geleden brandhout maakte van de beursrally, met de forse bewoording van een ‘big fat ugly bubble’.

Iedereen lijkt weer beursdronken, zelfs de nieuwe president.

trump bubble

Ondertussen valt er weinig te juichen. Het jongste bbp-cijfer uit de VS, voor het vierde kwartaal, kwam fors onder de verwachting uit op slechts 1,8%. En ook de eerste kwartaalcijfers laten er geen misverstand over bestaan: het is trekken en sleuren.

De dure dollar begint te wegen op de resultaten. Toch blijft ondernemend Amerika opgetogen over de nieuwste maatregelen van president Trump. Het economisch walhalla is in aantocht, als we de geschreven pers mogen geloven.

Wij weten inmiddels beter, bij Slim Beleggen. Wie wil weten wat er echt speelt, die luistert beter niet naar de woorden, maar kijkt vooral naar de daden. De realiteit is immers dat ‘insiders’ momenteel aan een ongekend hoog tempo aandelen verkopen.

Voor wie nog niet bekend moest zijn met de term ‘insiders’, die zijn personen nauw betrokken met de gang van zaken van een beursgenoteerde onderneming: managers, voorzitters, adviseurs, …

Deze personen kennen als geen ander het reilen en zeilen van hun sector in het algemeen, en hun bedrijf specifiek. Meestal is een forse aankoop door insiders een positief signaal voor het aandeel. Bij een verkoop van insiders is dit meestal niet zo duidelijk, want insiders kunnen meestal voor meerdere (persoonlijke) redenen aandelen verkopen.

Maar de uitzondering is als insiders massaal tesamen verkopen. Dat is een duidelijk negatief signaal. En laat dat nu net aan de orde zijn:

insider bull:bear ratio

De bovenstaande grafiek, de insider ratio, vuurt een enorm waarschuwingssignaal af voor de beurs.

De grootste waarschuwing in jaren!

Insiders staan bekend als het ‘slimme geld’ op de beurs. Ze weten veel meer dan de gemiddelde belegger, en nemen meestal veel eerder actie. Dat lijkt momenteel ook weer aan de orde: insiders verkopen massaal, terwijl de gemiddelde belegger blijft kopen.

Dat laatste verbaast ons ook niets, als we het sentiment proeven. De euforie slaat inmiddels wild om zich heen, getuige de nieuwste cover van de Barron’s, het grootste beursblad ter wereld.

Barron's cover - DOW 30K

Als we Barron’s mogen geloven, dan staan we voor nog eens 8 jaar beursstijging, met een koersdoel van 30.000 voor de Dow Jones in 2025. Want de fundamenten – uitgezonderd van (handels)oorlogen – ondersteunen deze waardering, aldus het beursblad.

Dit is weer erg typisch voor een euforisch beursbende: het ene record is nog niet goed verteerd, of het volgende astronomische cijfer wordt alweer uit de kast gehaald.

Let wel, we beweren niet dat het niet mogelijk is. Wat we willen aantonen, is dat het positieve sentiment doorslaat. Er kan niet veel meer fout gaan op de beurs.

Maar we weten uit ervaring, dat je dan maar beter op je tellen kan passen!

Dit is wat ons betreft niet het moment om voluit te gaan op de beurs, maar eerder om bescheiden en mondjesmaat toe te tasten. En vooral met veel verstand en rationaliteit te werk te gaan in de markten.

Hierbij hebben wij momenteel drie kernpunten waar we mee rekening houden:

  • Defensief;
  • Inflatie;
  • Cashflow!

Terwijl iedere belegger vol in aandelen gaat, is tegendraads handelen vandaag een erg slimme optie.

Lees verder …