wall street - zorgen

Het onderzoeksteam van Oxford Economics heeft onlangs onderzocht waar de investeerders zich op dit moment het meeste zorgen over maken. Daarbij werd de nadruk gelegd op mogelijke tegenslagen tijdens de komende 12 maanden. Uit het onderzoek kwam met name naar voren dat beleggers Trump zien als een mogelijke bedreiging.

Donald Trump wist een maand geleden verrassend genoeg de overwinning naar zich toe te halen. Clinton was volgens de peilingen de favoriet, maar de beroemde zakenman wist op basis van het aantal kiesmannen aan de haal te gaan met de overwinning.

Investeerders plaatsen Trump in de hoofdrol

inv-1

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Oxford Economics, is te zien dat de ondervraagde investeerders zich voornamelijk zorgen maken over een mogelijke handelsoorlog die gecreëerd kan worden door de politiek van Trump. De republikein wil de import beperken door middel van verhoging van de invoerbelasting. Daarnaast maken de investeerders zich ook zorgen over een mogelijke afzwakking van de Chinese economie.

inv-2

Aan de andere kant heeft Oxford Economics ook een onderzoek gedaan naar de factoren die de economie op positieve wijze kunnen gaan beïnvloeden. Opnieuw speelt Trump in de hoofdrol, want de investeerders zien zijn fiscale plannen als een mogelijke positieve factor voor de economie. Ook hopen de beleggers dat de Brexit zal gaan zorgen voor Europese hervormingen.