CanadaShellStation4

Wanneer we terug gaan naar april 2016, hebben aandachtige volgers van de oliemarkt gemerkt dat er plots een tekort was aan Brent olie. Ondanks het aanhoudende overaanbod en de lage olieprijs steeg de Brent die maand onverwacht. Nu blijkt dat Royal Dutch Shell daar voor iets tussen zit.

De Brits-Nederlandse oliegigant is niet alleen een van de grootste producenten van olie en een van de grootste raffinaderijen ter wereld, Royal Dutch Shell is ook een van de grootste oliehandelaars ter wereld. En vorig jaar in april heeft het de volledige Brent markt naar zijn hand gezet.

Shell verhandelt gemiddeld zo’n 12 miljoen vaten per dag over heel de wereld, van Londen tot Singapore. Dit is zo’n 10% van de globale olieconsumptie en veel meer dan andere oliebedrijven of –handelaars. Er wordt zelfs een meervoud verhandeld met derivaten.

Royal Dutch Shell olie Trader

Hoewel Royal Dutch Shell officieel niets verkeerd heeft gedaan, heeft het in april 2016 wel de volledige markt op het verkeerde been gezet. Terwijl enorme tankers rond dobberden op zee in afwachting van een afnemer, creëerde Shell een kunstmatig tekort van de Brent. Shell verzekerde zich van 16 olietankers (gemiddeld zo’n 600.000 vaten olie per tanker) of 70% van de beschikbare reserves.

Lucratieve business voor Royal Dutch Shell

Door de aankoop van bijna 10 miljoen vaten olie creëerde RDS een positie waardoor ze invloed konden uitoefenen op de dagelijkse prijs van de Brent. Terwijl er een overaanbod op de markt was, steeg de prijs van Brent olie alsof er een tekort was. De spread tussen juni en juli contracten ging van min 70 naar plus 99 cent in 4 weken. In een normale markt zijn er slechts bewegingen van 5 cent tot 10 cent.

Spread Brent olie

Nadat de juni contracten vervallen waren, kwam de markt voor Brent olie terug tot kalmte. Maar Royal Dutch Shell liet duidelijk zien dat het een veel agressievere tactiek toepast als oliehandelaar. Voorheen had het concern het imago van een rustige trader te zijn. Handel van oliecontracten is een lucratieve nevenbusiness voor bedrijven zoals Shell, vooral in tijden van lage olieprijzen.

Bron: Bloomberg

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>