(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag met verlies openen. De future op de AEX noteerde minder dan een uur voor opening krap een half procent in het rood.

Sales trader Gert Berendse van ING noemt de handelsgesprekken tussen de VS en China en de slechte Japanse exportcijfers als belangrijkste reden voor het sentiment vanochtend.

“Het ziet er minder goed uit”, aldus Berendse. “De markten staan heel hoog, zeker in de VS”, en dat betekent volgens de marktkenner dat een beetje winstnemen wellicht niet ongezond is.

De handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China zijn volgens The Wall Street Journal tot stilstand gekomen. Voordat de VS de gesprekken hervatten, wil de regering van Trump bekijken hoe ze de eisen van Beijing over de versoepeling rond Huawei eventueel zouden kunnen inwilligen, aldus de zakenkrant.

“De Huawei-kwestie heeft de aard van de dingen echt veranderd”, zei Wang Huiyao, oprichter en voorzitter van het Center for China and Globalization, een denktank uit Beijing, aan The Wall Street Journal. “De snelheid van de dingen zal niet zo hoog zijn als de VS hopen.”

De Japanse export liep in juni met 6,7 procent op jaarbasis terug. Dat was meer dan de krimp van 5,4 procent waarop economen gepolst door FactSet rekenden.

De oorzaak van de terugval was opnieuw vooral de veel lagere uitvoer van machines voor de halfgeleidersector en auto-onderdelen naar China. De totale uitvoer naar China daalde met 10,1 procent op jaarbasis.

De Japanse Nikkei daalde donderdag meer dan twee procent en de Chinese beurzen noteerden ook in het rood

Uit het Beige Book van de Fed viel woensdag op te maken dat de Amerikaanse economie in de tweede helft van mei tot begin juli in een stabiel tempo is gegroeid. De Federal Reserve sprak net als vorige maand, voor de periode april tot en met halverwege mei, van een “bescheiden groeitempo”. In de verwachting voor de komende maanden uitte de Fed zich al met al positief, waarbij de bescheiden groei naar verwachting zal aanhouden. 

Een meevaller vanochtend zijn de cijfers van TSMC, aldus Berendse. De cijfers vielen volgens hem mee, en ook de outlook was goed. Hier kan de halfgeleidersector volgens de marktkenner van profiteren.

De euro/dollar handelde op 1,1243. Dit was woensdagavond 1,1222.

Op een settlement van 56,78 dollar werd een vat West Texas Intermediate woensdag 0,84 dollar of 1,5 procent minder waard ten opzichte van dinsdag. Vanochtend was er weinig beweging in de olieprijs.

Bedrijfsnieuws

GrandVision heeft een bod van 28,00 euro per aandeel ontvangen van EssilorLuxottica. “Er is nog geen overeenstemming bereikt en geen zekerheid kan worden verstrekt dat de gesprekken uiteindelijk tot een overeenkomst zullen leiden. Daarnaast zal de afwikkeling van een verkoopovereenkomst onderhevig zijn aan gebruikelijke voorwaarden en condities, waaronder goedkeuring van toezichthoudende autoriteiten in verschillende rechtsgebieden”, lieten grootaandeelhouder HAL en GrandVision weten. 

Sligro Food Group heeft in de eerste helft van 2019 de omzet licht zien stijgen, maar de winst zien halveren. Sligro gaf geen concrete outlook af. Het bedrijf ziet een aanhoudende druk op de marktontwikkelingen en houdt rekening met volumedaling in een relatief vlakke markt.

NSI heeft in de eerste zes maanden van 2019 een hoger direct resultaat geboekt, terwijl de huurinkomsten licht daalden. Het vastgoedfonds herhaalde de outlook voor het hele boekjaar. NSI voorziet een EPRA-winst van 2,40 tot 2,50 euro per aandeel en verwacht dat de leegstand onder 11 procent zal uitkomen.

Berenberg heeft het koersdoel voor ASML verhoogd van 200,00 naar 240,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. 

Slotstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten. De toonaangevende S&P 500 index verloor 0,6 procent op 2.986,09 punten, terwijl de Dow Jones index 0,4 procent inleverde op 27.219,85 punten. Techbeurs Nasdaq gaf 0,5 procent prijs op 8.185,21 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.