Theresa May

Brits Eerste Minister Theresa May liet afgelopen dagen duidelijk verstaan dat ze haar huid duur gaat verkopen. Wat velen in Europa echter vergeten is dat Groot-Brittannië een aanzienlijke financiële bijdrage levert aan het Europese project. Dat geld moet nu uit andere zakken komen. Dat kan een ware budgetoorlog ontketenen op het oude continent.

De exit van Groot-Brittannië uit de Europese Unie betekent een financiële kater van €10 miljard voor Europa. Het zal niet eenvoudig worden om dat budgettaire gat te vullen. Vooral landen als Zweden, Nederland en Duisland zijn de pineut.

hogere bijdragen eu lidstaten

Volgens een rapport van het Jacques Delors Instituut zou Zweden zijn Europese bijdrage met €55 per inwoner zien stijgen. Nederland zou €45 per inwoner meer moeten betalen, Duitsland €44 per inwoner. Ook België zit nog in het groepje landen dat fors in zijn buidel mag tasten met €24 extra per inwoner.

De volgende onderhandelingen beloven vuurwerk op te leveren. Europa heeft de keuze tussen 2 onpopulaire maatregelen:

  • De bijdragen verhogen en zo meer druk zetten op de nationale budgetten
  • Het eigen budget verlagen en nog meer gezichtsverlies leiden bij de Europese bevolking

Is er een Europese belasting op komst door de Brexit?

Een andere mogelijkheid lijkt een Europese belasting. In plaats van nationale bijdrages betalen de Europeanen rechtstreeks belasting aan de Europese Unie. Zo kan er bijvoorbeeld een Europees Btw-tarief van 1% of 2% worden ingevoerd, of Europese accijnzen, of een Europese vennootschapsbelasting.

Naast de onderhandelingen met Groot-Brittannië die kunnen uitmonden in een handelsoorlog, staat Europa ook nog eens voor eigen onderhandelingen die kunnen uitmonden in een budgetoorlog.

Het Britse pond verheugt zich op een harde Brexit

Het Britse pond reageerde in ieder geval sterk op de plannen van Theresa May. Het pond steeg 2,7% nadat het maandag een nieuw dieptepunt bereikte. Na deze sterke ‘bounce’ staat het pond nog wel 17% lager dan het niveau vlak voor de uitslag van referendum.

Brits pond Bloomberg

Bronnen: Telegraph + Bloomberg

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!