Steeds meer mensen zijn op zoek naar alternatieven voor de spaarrekening nu de rente laag is. Beleggen is een veel gekozen optie. Er zijn verschillende manieren om te beleggen, waarbij je allereerst een keuze maakt voor passief of actief beleggen. Hieronder bespreken we het verschil tussen deze vormen van beleggen.

Beleggen kent risico

Voor we verder ingaan op de verschillen tussen actief en passief beleggen, is het belangrijk dat je beseft dat iedere vorm van beleggen risico kent. Je inleg kan minder waard worden. Beleg dus altijd alleen met geld dat je kunt missen en sluit hier bijvoorbeeld geen persoonlijke lening voor af. Een persoonlijke lening kan vanwege de lage rente wel zeer interessant zijn voor andere aankopen. Ga ook nooit zomaar beleggen in een willekeurig financieel product. Neem voldoende de tijd om onderzoek te doen naar het handelsinstrument dat past bij jouw persoonlijkheid en wensen.

Actief beleggen

Vaak zijn het mensen die al ervaring hebben met beleggen die ervoor kiezen om actief te beleggen. Hierbij kies jij zelf in welke bedrijven of andere handelsinstrumenten je belegt en doe je research naar onder andere de beste sectoren om in te investeren. Actief beleggen heeft als doel om de markt te verslaan door een beter rendement te behalen. Hiervoor zijn verschillende strategieën toe te passen. Een populaire manier van actief beleggen is door te investeren in forex of (crypto)valuta. De actieve belegger opent continu nieuwe posities. Hou hierbij wel rekening met de kosten die hier bij komen kijken.

Passief beleggen

Passief beleggen is een uitstekende optie als jij je eerste stappen wilt zetten in de beleggingswereld en is dan ook erg populair. Je beperkt het risico en hebt minder kennis en ervaring nodig dan bij actief beleggen het geval is. Ook is dit een uitstekende vorm van beleggen voor mensen die ervan overtuigd zijn dat de markt niet te verslaan is. Bij passief beleggen investeer je niet actief in een handelsproduct, maar koop je bijvoorbeeld ETF’s en aandelen in indexfondsen. Vervolgens hou je jouw investering een tijd vast en ga je niet tussendoor verkopen en weer aankopen. Je kunt in één keer een som geld beleggen, maar het is ook een goede optie om middels Dollar Cost Averaging (DCA) jouw positie op te bouwen. DCA wil zeggen dat je met vaste intervallen een vast bedrag inlegt. Is de koers hoog? Dan krijg je minder aandelen voor je geld. Als de koers daalt kun je weer meer kopen. Hierdoor hou je jouw gemiddelde aankoopprijs laag.

Welke vorm bij jou past, hangt af van je kennis en ervaring, de tijd die je in het beleggen wilt stoppen en de hoeveelheid risico dat je durft te nemen met jouw investering.