Steeds meer beleggers raken gecharmeerd van ‘passief’ beleggen. Al jarenlang is er een trend zichtbaar waarbij de actieve beleggingsfondsen moeten plaatsmaken voor de passieve beleggingsfondsen. En die trend lijkt binnenkort nog niet te gaan veranderen.

Als we het over ‘passief’ beleggen hebben, dan gaat het om fondsen die als doel hebben om de prestatie van een bepaald financieel instrument te nabootsen. In dat geval is bijvoorbeeld te denken aan een fonds dat als doel heeft om hetzelfde rendement te behalen als de S&P 500 index. Indien er sprake is van ‘actief’ beleggen hebben de fondsmanagers juist als doel om beter te presteren dan een bepaald financieel instrument. Normaliter zorgt dit voor hogere beleggingskosten, omdat de fondsbeheerders hier vaak ruimhartig voor betaald worden.

Beleggers geven de voorkeur aan passief beleggen

Aangezien maar weinig analisten tijdens de afgelopen jaren een betere prestatie wisten neer te zetten dan de index, is de interesse in passief beleggen toegenomen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Global Research, is te zien dat er sinds het einde van 2005 al sprake is van een trend waarbij er steeds meer geld stroomt naar de passieve in plaats van de actieve fondsen. En tijdens de afgelopen jaren is die trend in een nog hogere versnelling terechtgekomen.

En ook tijdens dit jaar wisten maar weinig analisten een betere prestatie te realiseren dan de index. Wat dat betreft is het dus goed te begrijpen dat beleggers steeds vaker de voorkeur geven aan het nabootsen van een bepaalde index.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>