Beleggen betekent risico nemen, maar Slim Beleggen betekent het slimme risico nemen in de juiste portefeuille. Bloomberg vroeg enkele specialisten waar ze vandaag €10.000 in zouden beleggen. Dit kan het verschil maken tussen een goed en een fantastisch rendement. Wie de basis van beleggen onder de knie heeft, kan met een beetje extra risico een buitengewoon rendement behalen. De huidige aandelenmarkt is een van de moeilijkste ooit om in te beleggen, er loert gevaar van overwaardering en gemiste kansen om iedere hoek. Gelukkig weten deze experts raad, dit is hun aandelenadvies.
Barry Ritholtz: Denk goedkoop
In een goed gediversifieerde, globale portefeuille kan je extra rendement toevoegen door activa te kopen die de laatste 5 jaren achtergebleven zijn. In tegenstelling tot goedkope aandelen hebben goedkope activa minder kans om grote verliezen te slikken. Goedkope activa zijn bijvoorbeeld ETF’s van groeilanden zoals The Emerging Markets Index (EEM). Groeilanden hebben een CAPE van 13,7 tegenover 24,6 voor Amerikaanse aandelen. Maar ook goudmijnaandelen noteren bijvoorbeeld nog steeds goedkoop ten opzichte van hun historisch gemiddelde.
Sarah Ketterer: Japan
De Japanse aandelenmarkt staat 20% lager dan augustus vorig jaar toen de Nikkei op het hoogste punt stond in 5 jaar. Dit was te danken aan de monetaire stimulus van de BoJ. De huidige correctie lijkt overdreven aangezien veel Japanse bedrijven aandeelhouderswaarde creëren door bijvoorbeeld een aantrekkelijk dividendbeleid. De dividenden liggen veel hoger dan staatsobligaties en de payout ratio (het dividend in verhouding tot de winst) ligt onder 50% wat heel gezond is. Ketterer denkt bijvoorbeeld aan Mitsui Financial Group Inc. (4%), Japan Airlines Co. (3%) of Komatsu Ltd. (3%).
Mark Mobius: China
Voor lange termijn beleggers blijven de groeilanden interessant aangezien de economie daar nog steeds veel sneller groeit dan in de ontwikkelde landen. Deze landen beschikken ook over veel meer valutareserves en de schulden liggen er lager. Hoewel beleggers bezorgd zijn over China, groeit het land nog steeds aan een van de snelste tempo’s ter wereld. Vooral op het gebied van infrastructuur heeft China nog een grote inhaalbeweging te maken ten opzichte van het westen.
Rob Arnott: Profiteer van angst
De meeste beleggers volgen nog steeds wat geliefd en populair is in plaats van te beleggen in wat goedkoop is. Wat populair is heeft meestal 2 kenmerken: een sterk rendement in het verleden en een zwak rendement in de toekomst. Succesvolle tegendraadse beleggers kunnen zich vinden in oncomfortabele beleggingen die door de massa aanzien worden als ‘verkeerd’. Koopjes vind je echter nooit op de aandelenmarkt zonder angst. Arnott ziet momenteel kans in groeiaandelen die het hebben moeten afleggen tegen waarde aandelen. In de groeilanden zijn waarde aandelen dan weer goedkoop ten opzichte van groeiaandelen. De geschiedenis leert dat de voorkeur voor groei of waarde steeds wisselt.
5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen
- De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
- Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
- Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
- De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
- Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis
Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER