Stierenmarkt olieprijs

De huidige stierenmarkt heeft inmiddels al een levensduur van 8 jaar. En we mogen toch wel zeggen dat maar weinig beleggers en analisten in het jaar 2009 op een dergelijke lange Bull Market hadden gerekend. Dat de huidige Bull Market zo bijzonder is, blijkt onder andere uit data die afkomstig is van LPL Research.

bijzonder-bull-market-1

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, is te zien dat de huidige Bull Market de op één na langste stierenmarkt is uit de complete geschiedenis van de Amerikaanse aandelenmarkt. Alleen de stierenmarkt die in het jaar 2000 ten einde kwam duurde langer. Die Bull Market had een uiteindelijke levensduur van 115 maanden.

Dit is de op één na langste Bull Market ooit

bijzonder-bull-market-2

Op de bovenstaande grafiek, wederom afkomstig van LPL Research, zijn alle stierenmarkten sinds de Tweede Wereldoorlog in beeld gebracht. Uit deze grafiek komt naar voren dat er twee stierenmarkten waren die vooralsnog een hoger rendement wisten te brengen voor de S&P 500 index.

De teller voor deze Bull Market staat op een rendement van 250%, terwijl in het jaar 1956 een stijging van 267% op de borden werd neergezet. Het jaar 2000 is nog de absolutie uitblinker met een prijsstijging van 417%.

Gezien de bovenstaande illustraties mogen we wel zeggen dat we te maken hebben met een bijzondere situatie. De markten zijn de afgelopen jaren flink in waarde gestegen en de vraag is of de huidige waarderingen die prijsstijging ondersteunen. Vooralsnog zijn de beleggers optimistisch gestemd over de toekomst.