Bitcoin is sinds zijn dieptepunt in maart reeds met meer dan 400% gestegen. De digitale munt komt ook steeds dichter bij haar all time high van in 2017. Door de opmerkelijke stijging is de link naar 2017 snel gelegd. Deze rally eindigde wel abrupt met een daling van meer dan 75%. Is de huidige rally een kopie van deze van 2017 of liggen de kaarten nu toch wat anders?

Bitcoin was goed op weg om haar all time high van bijna $20 000 dollar te doorbreken. Op 26 november, op een zucht van haar recordkoers, daalde de munt in enkele uren echter met meer dan $2 500. Beleggers in bitcoin moeten dus nog steeds beschikken over stalen zenuwen.

Critici van bitcoin zijn van mening dat deze situatie exact hetzelfde zal zijn als deze van in 2017. Een forse stijging gevolgd door een even forse daling. Wat de huidige rally echter zo interessant maakt, is dat er een aantal belangrijke zaken zijn die de weg kunnen vrijmaken om de huidige positieve trend van bitcoin duurzaam door te zetten.

(Even tussendoor: bekijk deze link en lees alles over de Bitcoin Revolution ervaringen.)

Wereldwijde kwantitatieve versoepeling

De Covid-19 crisis heeft de hele wereld met verstomming geslagen. Overheden en centrale banken wereldwijd hebben dan ook draconische fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen genomen om de klap van de pandemie zoveel mogelijk te beperken.

Centrale banken doen in grote mate aan kwantitatieve versoepeling. Hierbij wordt de geldvoorraad vergroot, er wordt dus geld bijgedrukt en met dit geld worden effecten als staatsobligaties gekocht. Door deze maatregel worden investeringen en leningen aangemoedigd zodat de economische groei gestimuleerd wordt. Een neveneffect van kwantitatieve versoepeling is het feit dat geld steeds minder waard wordt, omdat er op massale schaal geld wordt bijgedrukt.

Dit ongeziene niveau van uitgaven en geldverruiming heeft een positief effect gehad op de prijs van bitcoin. Voorstanders van bitcoin zeggen dat de munt als veilige haven gebruikt kan worden wanneer de waarde van fiatvaluta als de Amerikaanse dollar en de euro steeds kleiner wordt of in twijfel wordt getrokken.

Ook de aandelenmarkten hebben geprofiteerd van de maatregelen van centrale banken. Het is echter onduidelijk hoe deze zullen reageren wanneer dit beleid uiteindelijk zal wegvallen. Sinds de recessie van 2008 zijn de geldinjecties van de Federal Reserve blijven toenemen. De waarde van de S&P 500 is blijven stijgen in overeenstemming met de toenemende uitgaven van de centrale bank. Hierdoor ontstond er een ontkoppeling tussen de financiële markten en de werkelijke toestand van de economie. Bitcoin kan dienen als een alternatief beleggingsinstrument voor diegenen die op hun hoede zijn voor een mogelijke onhoudbare situatie op de aandelenmarkten.

Hiernaast is het ook onduidelijk hoe de markten zullen reageren wanneer het beleid van de centrale banken weer zal aangescherpt worden. Wanneer beleggers hierdoor in paniek slaan en geen vertrouwen meer hebben in de markten, kunnen zij hun toevlucht zoeken tot bitcoin omdat deze activa een heel eigen geldsysteem kent met een beperkt aanbod en daarom als veilige haven kan worden gezien.

Toenemende mainstream adoptie van cryptocurrencies

Misschien wel de belangrijkste ontwikkeling die een potentiële duurzame groeitrend voor bitcoin kan ondersteunen, is de steeds groter wordende adoptie van cryptocurrencies door zowel investeerders als bedrijven.

Online betaalplatform PayPal heeft sinds kort het gebruik van cryptovaluta volledig omarmd. Op het betaalplatform van PayPal is het sinds kort mogelijk voor Amerikaanse gebruikers om cryptovaluta als bitcoin, ethereum en litecoin te verhandelen.

Square heeft hiernaast in oktober niet minder dan $50 miljoen in bitcoin geïnvesteerd. De verwachting is dat deze aankoop niet de laatste geweest zal zijn. Volgens zakenbank JPMorgan is dit een zeer goede zaak voor bitcoin. Het geeft een sterke blijk van vertrouwen in de toekomst van bitcoin als investeringsmiddel.

Ook ervaren beleggers als Stanley Druckenmiller en Paul Tuder Jones prijzen bitcoin aan als belegging.
In 2017 was de olifant in de kamer het feit dat bitcoin voor niets gebruikt kon worden omdat weinig ondernemingen aanvaard werd. Volgens verschillende experts is een gebrek aan mainstream adoptie dan ook één van de verklaring van de forse koersval in 2017. Met de steeds groeiende adoptie van bitcoin door grote bedrijven als PayPal en Square, kan de waarde van bitcoin mogelijk gerechtvaardigd worden.

Hoger dan $100 000

Het ziet ernaar uit dat cryptocurrencies en blockchaintechnologie onmiskenbare voordelen opleveren die niet lang meer genegeerd kunnen worden. Deze technologieën zullen waarschijnlijk blijven groeien, wat de groei van bitcoin verder zal ondersteunen.

Met de ongekende niveau van kwantitatieve versoepeling en steeds hoger wordende schuldenlast, in combinatie met de mainstream adoptie, is het niet onwaarschijnlijk dat bitcoin nieuwe records zal vestigen. In 2017 had de wereld misschien nog een paar jaar nodig om te wennen aan cryptomunten. Op dit moment lijkt het erop dat dit proces aan de gang is, waardoor cryptomunten waarschijnlijk niet meer zullen verdwijnen en blijven groeien.

Ondanks de veelbelovende vooruitzichten blijft voorzichtigheid geboden. Al deze zaken zijn uiteraard geen garantie dat bitcoin aan het huidige tempo zal blijven groeien. Ook het toenemende risico op een verhoogde regelgeving door overheden kan een rem zetten op de groei.

Het blijft daarom uiterst moeilijk om het exacte koersverloop te bepalen. Er kunnen nog steeds correcties komen van tientallen procenten of erger. Grote zakenbanken verwachten in ieder geval wel dat de digitale munt weer de lucht in zal schieten. JPMorgan gelooft in meer dan $140 000 tegen het einde van de komende stierenmarkt.

Technische analisten van Citi Group gaan nog een stapje verder en geloven in $300 000 tegen het einde van 2021.