stierenmarkt aandelenmarkt

De Amerikaanse stierenmarkt vierde recent zijn 8e verjaardag. De daling van de populaire beursindex tijdens de financiële crisis eindigde op 9 maart 2009. Daarna werd een rally ingezet die meer dan 250% opleverde zonder enige tussentijdse correctie van 20%, de officiële barrière tussen een stieren- en berenmarkt.

Maar nog belangrijker dan het verleden is de toekomst. Ed Yardeni, van Yardeni Research, ziet 3 mogelijke scenario’s voor de toekomst en schat de slaagkansen van deze scenario’s in.

-1. De 7e hemel

De aandelenmarkt kan blijven stijgen door stijgende winstcijfers van de bedrijven en de hoop dat de Trump administratie de nodige belastingvoordelen snel zal doorvoeren. Door de vennootschapsbelasting te verlagen kunnen bedrijven meer geld overhouden van hun omzet. In dit scenario zal de economie nog langer blijven groeien zonder recessie dan nu het geval is.

Slaagkans: 40%

-2. Meltup

De aandelenmarkt kan als een speer omhoog schieten wanneer de particuliere belegger zich volledig op de markt stort. De meltup is in feite al stilletjes begonnen door de hoop die Donald Trump brengt. Meltups worden meestal gevolgd door zware correcties.

Slaagkans: 40%

-3 Meltdown

Wanneer de meltup zorgt voor een te hoge waarderingen en de Trump administratie kan niet brengen wat ze beloven, kan een forse correctie of meltdown van 10% à 20% snel plaatsvinden.

Slaagkans: 20%

Bron: USA Today