Rijk worden met beleggen Om miljonair te worden, moet je denken als een miljonair. Dit betekent ook dat je moet beleggen als een miljonair. Er zit niet zo heel veel verschil tussen de beleggingen van een particuliere belegger en de beleggingen van een miljonair, maar toch presteren de rijke mensen veel beter. Hoe komt dat? 3 op 4 miljonairs hebben een beleggingsportefeuille bestaande uit een mix van aandelen, obligaties en cash, eventueel aangevuld met wat vastgoed of een annuïteit. Toch slagen ze er in hun geld veel meer te laten renderen. En dat komt niet alleen doordat geld meer geld maakt, het zit hem ook in de aanpak. Hier kunnen veel particuliere beleggers dus nog iets van leren. Wat rijke beleggers vooral doen met hun geld, is niets spectaculairs … het is zelfs behoorlijk saai. Maar het werkt!

# 1. Passief beleggen

1 op 3 super rijke beleggers investeert in een indexfonds met lage kosten, een ETF die een index volgt met andere woorden. Behoorlijk saai maar ook behoorlijk laag aan kosten. Passief beleggen heeft de laatste jaren de fakkel overgenomen van actief beleggen. Waarom? Simpel, een index behaalt over een langere periode een gemiddelde return van 7% à 9% per jaar. Dat is met actief beheer moeilijk te verslaan op lange termijn. Dus waarom zou je het jezelf moeilijker maken dan het is?

# 2. Belastingen

Miljonairs optimaliseren hun beleggingen voor belastingen. 4 op 5 rijke beleggers houdt rekening met de belastingen om te beslissen waar ze in beleggen. Je kan gemiddeld 2% per jaar verliezen door je beleggingen niet te optimaliseren. Op lange termijn maakt dit een groot verschil.

# 3. Niet te enthousiast zijn

Hier gaan veel particuliere beleggers de boot in. Ze denken dat de volgende ‘hype’ hen rijk zal maken. Wanneer de hype ontstaat, is het grootste rendement echter  al voorbij (P.S. Bij Slim Beleggen gaan we op zoek naar aandelen vóór de hype begint). Het rendement uit het verleden is voor rijke beleggers minder van belang dan risico, diversificatie en reputatie. Ze hebben dus een conservatieve benadering tot hun beleggingen, geen geld verliezen is nog altijd belangrijker dan geld winnen.

# 4. Conclusie

Miljonairs zijn misschien rijk geworden door risico te nemen, als het er op aan komt om hun welvaart te bewaren, worden ze meer risicobewust. Rijke beleggers zijn ook meer bezig met waardering dan met een trend. Rijk worden met je eigen geld heeft tijd en risico-aversie nodig.