industrie

Als gevolg van de Brexit zijn er heel wat alarmbellen gaan rinkelen in Europa. Als gevolg van de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, is de kans groot dat de handelscontracten op losse schroeven komen te staan. En dat kan uiteraard grote gevolgen gaan hebben voor zowel de export als de import van Europese landen.

Door de Amerikaanse verkiezingsuitslag is er echter nog een hoofdstuk aan het dikke boek toegevoegd. Trump heeft de afgelopen tijd met name laten doorschemeren dat hij de banen binnen de Amerikaanse landsgrenzen wil houden. Ook hij kan dus problemen gaan veroorzaken voor Europese bedrijven.

Europese fabrieken draaien op volle toeren

eu-maakindustrie

Als we ons richten op de macrocijfers over de Europese maakindustrie, dan valt op dat de Europese fabrieken op dit moment op volle toeren draaien. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van IHS Markit, is te zien dat bijna alle Europese landen op dit moment te maken hebben met een groei (notering boven de 50-lijn).

De Noord-Europese landen voeren daarbij de lijst aan. Zo kunnen we zien dat Nederland, Duitsland en Oostenrijk thuishoren binnen de top-3-lijst. Het zijn dus nog steeds de ‘rijke’ Europese landen die de groei van de Europese economie op peil weten te houden.