DSC_0137

We leven in een wereld waarin het lijkt dat vastgoedprijzen alleen maar kunnen stijgen. Al decennia lang gaan de vastgoedprijzen een richting uit: omhoog. Maar daar kan wel eens een einde aan komen. Donald Trump heeft het vuur aan het lont gestoken.

De verkiezing van Donald Trump sloeg in als een bom. Naast goud waren vooral de obligatiemarkten het kind van de rekening. Er ging zo’n $1.000 miljard in rook op. De rentevoeten op overheidsobligaties schoten over heel de wereld de lucht in. En dat gaat op termijn zijn gevolgen hebben, ook op de vastgoedmarkt.

Kijk maar eens naar de 10-jarige rente in de VS.

rente VS trump overwinning

Of in Duitsland en Zwitserland. Dit zijn allemaal maatstaven voor de rest van de wereld. In Nederland steeg de rente van 0,26% naar 0,46% – bijna een verdubbeling, in België van 0,40% naar 0,78%.

De reden is niet ver te zoeken: toekomstige inflatie. Obligaties zijn de perfecte barometers voor inflatie. Negatieve rente was nog een indicatie van ‘deflatie’, maar daar lijkt nu geen sprake meer van, ‘inflatie’ is het nieuwe codewoord. En bij inflatie horen hogere rentevoeten.

En dan kan het snel fout lopen op de vastgoedmarkt.

Hogere rentevoeten zullen ervoor zorgen dat mensen minder geld zullen lenen om een huis te kopen. Wanneer minder mensen geld lenen, zal de vraag naar vastgoed dalen. Wanneer de vraag naar vastgoed daalt, zullen de vastgoedprijzen onder druk komen staan.

Verstandig omgaan met vastgoed? Lees de VastgoedGids

De waarde van jouw huis en de ‘double whammy’!

Wanneer de vastgoedprijzen beginnen te dalen en inflatie zit in de lift, snijdt het mes aan 2 kanten. En dat gaat pijn doen.

Het grote probleem is dat mensen niet geloven dat vastgoedprijzen kunnen dalen. Het doet ons denken aan eind jaren ’90, aan de technologiesector. Dat was een gelijkaardig sentiment. Niemand die geloofde dat technologieaandelen ooit konden dalen. Iedereen sprak erover alsof het veilige havens waren, net als met vastgoed nu. Niemand gelooft dat de waarde van jouw huis kan dalen.

Maar Trump kan ook deze bubbel doorprikken. De nieuwe president van de Verenigde Staten kan de wereld veranderen. Onder zijn bewind kan er eindelijk gebeuren waar de centrale banken niet in slagen: inflatie en hogere rentevoeten.

Pas op met variabele rentevoeten op je lening!

In de vastgoedsector zal de ‘crash’ niet zo snel gebeuren als tijdens de dotcom-crash. De echte ‘bang’ kan er pas binnen een jaar komen. Veel mensen hebben een hypothecaire lening met een variabele rentevoet. Deze mensen hebben de laatste 10 jaar hun afbetaling alleen maar zien dalen. Nu de rente aan het stijgen is, kan het omgekeerde gebeuren. Wie dat niet ziet aankomen, kan wel eens voor een onaangename verrassing komen staan.

En dan komt de vastgoedcrash op snelheid.

Seculaire vastgoedmarkt

Martin ‘The Forecaster’ Armstrong voorspelde eerder al deze vastgoedcrisis. Volgens Martin Armstrong begon de vastgoedcyclus in 1955 en zagen we de piek van de decennialange stierenmarkt in 2007. In 2007 kwam de zware correctie waarna er een heropleving volgde. Die heropleving is nu voorbij waarbij de vastgoedprijzen nog tot 2032 kunnen dalen.

Een halvering van de waarde van jouw huis is minder ver gezocht dan op het eerste zicht lijkt.