sollicitatiegesprek

Hoe kan je ervoor zorgen dat je wordt aangenomen bij het volgende sollicitatiegesprek? Bestaat er een geheime formule waarbij je iedere sollicitatie in jouw voordeel kan ombuigen? Hoofd HR bij Goldman Sachs, Edith Cooper, geeft 5 tips om jouw volgende sollicitatie tot een goed einde te brengen.

Vragenlijsten, psychologische testen, interviews, opdrachten, … tegenwoordig moet je veel moeite doen om ergens aangenomen te worden. Het is dan ook belangrijke voor beide partijen dat er een goede ‘match’ ontstaat.

Edith Cooper heeft als hoofd van het Human Capital Management van Goldman Sachs, een van ’s werelds grootste banken, ervaring genoeg om te vertellen wat je moet doen om te slagen.

Dit zijn haar 5 tips:

# 1. Vertel een verhaal

Je CV was goed genoeg om door te stoten tot de volgende ronde: het interview. Nu moet je die CV tot leven brengen. Overloop je CV niet punt per punt maar vertel een verhaal. Vertel je ervaringen die laten zien wie je bent, wat je kan, wat je bereikt hebt en welke impact je hebt nagelaten. Laat zien dat je kennis en talent hebt om de job te doen.

Deel ervaringen uit het verleden. Interviewers gaan op zoek naar patronen die bij het bedrijf passen. Denk na over je sterktes en zwaktes en hoe die kunnen bijdragen tot deze opportuniteit. Vergeet echter niet om jezelf te presenteren als een teamspeler en geen individu.

# 2. Doe voldoende research

Er is tegenwoordig informatie in overvloed beschikbaar om onderzoek te doen naar het bedrijf waarvoor je gaat solliciteren. Je moet weten wat het bedrijf doet, waar ze voor staan, welke initiatieven ze ondernemen, … Naast het bedrijf moet je ook de sector kennen; de gevaren, de kansen en de concurrenten.

Zorg dat je een antwoord kent op de vraag ‘Waarom wil je voor ons bedrijf werken?’.

# 3. Stel vragen en luister

Een sollicitatiegesprek is geen eenrichtingsgesprek maar een uitwisseling van gedachten. Stel gerust vragen, het geeft aan dat je geëngageerd bent en bereid om bij te leren over het bedrijf. Door vragen te stellen ontstaat er sneller een connectie met de interviewer. Blijf gefocust op het antwoord door goed te luisteren.

# 4. Blijf jezelf

Het belangrijkste is om jezelf te blijven. Een sollicitatiegesprek moet dienen om te onderzoeken of beide partijen bij elkaar horen. Wanneer je niet jezelf blijft, val je onverbiddelijk door de mand.

# 5. Vergeet de basis niet

Intelligent overkomen en een sterke CV hebben, is niet altijd genoeg. Let ook op de kleine dingen die het verschil kunnen maken.  .

Dit zijn enkele kleine zaken waar je op kan letten:

  • Kom op tijd
  • Begroet iedereen
  • Ken je dresscode
  • Let op je lichaamstaal
  • Bedankt iedereen op het einde van het gesprek

Bron: Business Insider