Italexit

David Folkerts-Landau, chief economist bij Deutsche Bank, noemt Brexit en de verkiezing van Donald Trump een ‘wake-up call’ voor Europa. Europa heeft veel problemen die snel aangepakt moeten worden. Italië is een van die problemen. Een exit van Italië uit de eurozone is volgens Folkerts-Landau een serieuze optie om te overwegen.

Italië is een land met meer dan 130% van het bbp aan schulden, zonder economische groei en een tekort van 3%. Er blijven dus schulden bijkomen. De verkiezing van Trump en het aankomende referendum zorgen ervoor dat de rentevoeten in Italië fors stijgen. Dit kan een grote impact hebben op de banksector van het land.

De econoom van Deutsche Bank denkt dan ook dat Italië nood zal hebben aan een oplossing buiten de Europese Unie. Dit kan er komen via het Internationaal Monetair Fonds en een potentiële exit van het land uit de Europese Unie.

Bail-in Monte Paschi

Ondertussen heeft de oudste bank ter wereld, Monte Paschi, een bail-in niet kunnen vermijden. De 3e grootste bank van Italië zoekt al maanden naar extra kapitaal nadat het faalde voor de Europese stresstests. Maar er werden geen investeerders gevonden.

Hierop is de bank verplicht om over te gaan naar een bail-in. Beleggers mogen ‘vrijwillig’ voor €4 miljard aan obligaties omzetten naar aandelen. Daarnaast wordt 10% van het personeel ontslagen, worden bankkantoren gesloten en zal de bank proberen voor €5 miljard activa te verkopen. (Zerohedge)

Het aandeel Monte Paschi daalt meer dan 8% op het nieuws.

Monte Paschi

Bron Foto Italexit