Het moment dat de Federal Reserve de rente misschien zal gaan verhogen komt steeds dichterbij. Op de volgende FOMC-bijeenkomst dat zal plaatsvinden op 13 en 14 december in Washington zal duidelijk worden of de door vele langverwachte ‘rate-hike’ werkelijkheid zal worden.

Veel fundamenten zien er verrassend positief uit. De dollar wint aan kracht, de binnenlandse olie-industrie lijkt weer wat lucht te krijgen nu de OPEC-leden de handen ineengevouwen hebben om de olieprijs naar een hoger niveau te tillen en de ‘banenmotor draait op volle toren’.

Voor de Federal Reserve is een cijfer maar een cijfer, en het zal de leden van het FOMC niet veel uitmaken hoe dit cijfer tot stand is gekomen. Toch kunnen er veel vraagtekens gezet worden hoe betrouwbaar het getal is dat aangeeft hoe de Amerikaanse beroepsbevolking erbij ligt. Zelfs Donald Trump noemde het 2 jaar geleden in zijn speech, waarbij hij bekend maakte dat hij zich verkiesbaar ging stellen, dat het werkloosheidscijfer zich eerder bij de 20% zou begeven dan het officiële cijfer van destijds 6%.

Hij verwoorde het als volgt: “Als je in Amerika niet meer zoekt naar werk, wordt je ineens beschouwd als iemand die werkt”. Het komt er inderdaad bijna zo op neer omdat iemand die geen werk meer zoekt, ook niet tot de beroepsbevolking gerekend wordt en deze persoon ook niet het werkloosheidscijfer omhoog kan tillen. Het zal ook nergens genoemd worden dat de beroepsbevolking amper is toegenomen terwijl de bevolking in Amerika bijna met 3 miljoen mensen per jaar blijft toenemen. Van een break-even is dus al helemaal geen sprake.

Horeca-industrie op zijn kop

Dan is er nog de meest recente trend in de horeca-industrie. Blijkbaar, aldus de cijfers, zou de horeca-industrie in Amerika in een soort bubbel zitten, zo lazen we onlangs in een artikel op ZeroHedge. Enkel in oktober 2016 groeide de beroepsbevolking in de horeca, het laagstbetaalde segment, met 18.900 banen. In dezelfde periode gingen er 4.000 goed betaalde banen in de productie-industrie verloren. Trekken we dat door over een heel jaar, dan zijn er zelfs 571.000 banen in de horeca bijgekomen en maar liefst 34.000 banen in de productie-industrie verloren gegaan. Dit ruikt vooral raar daar er een recordaantal restaurants in Amerika kopje onder gegaan zijn.

horeca-industrie

Het bizarre in de horeca-industrie is dat er voornamelijk 0-uren contracten uitgedeeld worden waarbij veel mensen bij verschillende restaurants werken. Een persoon dat bij 3 verschillende restaurants voor bij elkaar 20 uur werkzaamheden verricht, wordt door de statistieken gezien als 3 arbeidsplaatsen.

Dit zijn getallen waarop de Federal Reserve zijn beslissing zal gaan baseren. Het is één groot blufpoker en het is te hopen dat Donald Trump het allemaal aan elkaar kan breien. Hij zal de échte arbeid weer terug moeten halen naar eigen land en ervoor moeten zorgen dat de Federal Reserve getallen krijgt waarop het kan bouwen. Een grote opgave en uitdaging staat deze grote maar wankele economie te wachten.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>