londen-huis

Van de financiële crisis kunnen we leren dat huizenprijzen niet altijd in waarde hoeven te blijven stijgen. In het jaar 2007 dacht het merendeel van de bevolking nog dat de huizenprijzen in de toekomst alleen maar verder in waarde zouden gaan stijgen en als gevolg daarvan kon de hypotheek vaak op basis van de fictieve overwaarde verhoogd worden.

Het gevolg van deze absurde praktijken was dat de totale schuldenbalans steeds groter werd. Met name de Amerikaanse burgers werden totaal niet afgeschrikt van de alsmaar stijgende hypotheeklasten. Vaak gingen ze met deze extra centen zelfs beleggen op de aandelenmarkten. Deze gevaarlijke cocktail kwam pas echt aan het licht toen het kwaad al geschied was.

Huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk zijn absurd hoog

Omdat deze ‘rommelhypotheken’ verpakt werden kwamen ze indirect over de hele wereld terecht. Zelfs de pensioenfondsen hadden deze gevaarlijke producten in handen en als gevolg van de verwevenheid werd de rest van de wereld net zo hard geraakt als Amerika zelf.

huizenprijzen-vk

Maar, in het Verenigd Koninkrijk lijken ze vandaag de dag geen enkele last meer van de huizenmarktcrisis te hebben. Tenminste, als het gaat om de gemiddelde huizenprijs van een Britse woning. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Office for National Statistics, is namelijk te zien dat de gemiddelde waarde van een Britse woning vandaag de dag ver boven het niveau ligt van voor de uitbraak van de financiële crisis.

Gezien deze grafiek kunnen de huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk in de nabije toekomst wel eens onder druk komen te staan. En dat komt puur door het feit dat het straks voor heel wat Britten haast onbetaalbaar wordt om nog een eigen woning te bemachtigen.