(ABM FN-Dow Jones) De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) en elf niet-OPEC-lidstaten hebben een solide start gemaakt met het inlossen van hun belofte om de productie te verlagen in een poging het herstel op de oliemarkt te herstellen. Dit concludeerde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vrijdag in zijn maandelijkse Oil Market Report.

Het tweede belangrijke thema in de oliesector is volgens het agentschap het verwachte herstel van de productie van schalie-olie in de Verenigde Staten.

Het IEA voorziet dat de OPEC-productie in januari 32,1 miljoen vaten olie-equivalent per dag bedroeg, waarbij een aantal producenten, waaronder Saoedi-Arabië, de productie meer verlaagde dan nodig was. Het agentschap schat het nalevingspercentage van de belofte om de productie te verlagen op 90 procent.

Hoewel de olie-export-data, op basis waarvan de schatting omtrent de OPEC-productie zijn gebaseerd, niet volledig zijn en vaak worden herzien, heeft het er volgens het IEA alle schijn van dat de OPEC een goed begin heeft gemaakt met dit zes maanden durende traject om de productie te verlagen. “Deze eerste verlaging is één van de sterkste inperkingen in de geschiedenis van de OPEC”, aldus het agentschap.

Wat de naleving van de belofte van de niet-OPEC-leden betreft, verlaagde Rusland de productie in januari met 100.000 vaten olie-equivalent per dag in vergelijking tot de belofte om de productie te verlagen met 300.000 vaten olie-equivalent per dag. Rusland meldde de productie geleidelijk te verlagen. Moskou is goed voor meer dan de helft van de 558.000 vaten olie-equivalent per dag die de elf niet-OPEC-lidstaten collectief hebben beloofd minder te gaan produceren.  

Hoewel er geen officiële data beschikbaar zijn meldde Oman de productie conform zijn belofte te hebben verlaagd met 45.000 olie-equivalent per dag. Kazachstan overtrof naar verluidt zelfs zijn doelstellingen om de productie te verlagen.

Voor de niet-OPEC-landen die niet aan de overeenkomst deelnemen, waaronder Brazilië, Canada en de Verenigde Staten, voorziet het IEA echter een significante stijging van de productie. De gezamenlijke productie van de vier landen groeit volgens het agentschap in 2017 naar verwachting met 750.000 vaten olie-equivalent per dag. Daarmee zou de productie van de niet-OPEC-leden, inclusief de inperkingen van de elf landen die wel aan de OPEC-deal deelnemen, netto met 400.000 vaten olie-equivalent stijgen.

Wat de Verenigde Staten betreft oordeelde het agentschap dat de recente stijging van de booractiviteiten suggereren dat de productie in Amerika zal herstellen. Het IEA voorziet in 2017 een groei van 175.000 olie-equivalent per dag, waarbij de productie in de Verenigde Staten in december op jaarbasis 520.000 vaten olie-equivalent hoger zal noteren.

Voor de vraagzijde stelde het IEA zijn prognoses voor de derde opeenvolgende maand opwaarts bij. Het agentschap voorziet voor 2017 een groei van de mondiale vraag met 1,4 miljoen vaten olie-equivalent per dag. Eerder ging het IEA nog uit van een stijging van 1,3 miljoen vaten olie-equivalent.

Jaarcijfers

In 2016 steeg de vraag met 1,6 miljoen vaten olie-equivalent per dag, met name vanwege een sterkere groei van de vraag in Europa door het koude weer in het vierde kwartaal. Andere belangrijke factoren waren de lange termijn groei in China, India en niet-OESO-landen.

Het IEA verwacht dat, in het geval de januari-niveau’s in vraag en aanbod voortduren, de wereldwijde voorraad met 0,6 miljoen vaten olie-equivalent zal afnemen. “Echter, het aanhoudende overaanbod in combinatie met de nodige voorzichtigheid in de markt omtrent de verlaging van de productie, verklaart waarom de Brent-prijs sinds half december rond 50 dollar per vat schommelt”, concludeerde het IEA. “De oliemarkt stelt zich afwachtend op.”

Een maart-future West Texas Intermediate steeg vrijdag 1,0 procent op 53,54 dollar, terwijl een april-future Brent 1,2 procent hoger bewoog op 56,28 dollar. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.