onzekerheid2

Donald Trump is nog maar een maand actief als president van de Verenigde Staten, maar in die korte tijd is er al heel wat veranderd. Zo heeft Trump al meerdere landen tegen zich in het harnas gejaagd door onder andere een inreisverbod van kracht te laten gaan. Ook lijkt Trump goed op weg te zijn om een ware handelsoorlog te ontketenen.

Het Trump-effect is ook voelbaar in Europa. Zo liet Trump onlangs nog weten dat Duitsland misbruik maakt van de lage koers van de euro. Ook liet Trump weten dat Europa niet eerlijk is over de dreiging van terrorisme. De Europese media zou zelfs nieuws over terrorisme achterhouden.

Onzekerheid hangt boven ons hoofd

De meeste mensen zullen het er wel over eens zijn dat Trump met name heeft weten te leiden tot een toename van onzekerheid in de wereld. Door zijn verkiezingsplannen lijkt de globalisering in gevaar te komen en heel wat landen kunnen hier de dupe van worden.

onzekerheid

Bloomberg merkt ook op dat het woord ‘onzekerheid’ steeds vaker gebruikt wordt. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat we nog nooit in de historie zo vaak het beruchte woord hebben gebruikt.

Trump zal ongetwijfeld het onderzoek van Bloomberg betitelen als ‘onbetrouwbaar’, maar deze grafiek laat zien dat de wereld meer dan ooit in verdeeldheid is geraakt.