De beste CEO’s ter wereld leveren bedrijven tientallen tot honderden miljoenen op. Door hun aanpak verdienen de bedrijven van deze CEO’s bakken vol geld. We kunnen daar het een en ander van leren, ook in ons persoonlijk leven. Om iedere maand meer geld op je bankrekening te zien staan, moet je denken als een CEO.

Je persoonlijke financiën zijn hetzelfde als de financiën van een bedrijf: er zijn inkomsten en er zijn uitgaven. Zo simpel kan het zijn. Hoewel je eigen financiële situatie lang niet zo groot is als dat van een succesvol bedrijf, kan je wel dezelfde technieken toepassen om iedere maand zo veel mogelijk geld over te houden.

Dit zijn de principes die je moet toepassen.

-1. Controleer je cash flow

Net als bij een bedrijf zijn je persoonlijke inkomsten en uitgaven niet constant. De ene maand verdien je al meer dan de andere. En ook de uitgaven variëren van maand tot maand. Algemeen wordt aangeraden om 10% van je netto inkomen te sparen. Maar dat kan je beter variabel beheren. Spaar bijvoorbeeld 15% in een maand met veel inkomsten of weinig uitgaven en spaar 5% in een maand met weinig inkomsten of hoge uitgaven.

En dit principe varieert niet alleen van maand tot maand, het varieert ook van jaar tot jaar. Wanneer je jong bent, kan je meer sparen dan wanneer je een huis en kinderen hebt. Zijn de kinderen het huis uit en afgestudeerd, is het huis afbetaald, kan de spaarquota weer de lucht in.

-2. Denk op lange termijn

Maatregelen op korte termijn om je financiën bij te sturen, werken ook alleen maar gedurende een korte periode. Het is veel beter om projecten op lange termijn te realiseren. Het is bijvoorbeeld beter om naar een manier te zoeken om constant meer geld te verdienen dan op korte termijn een 2e job nemen en jezelf kapot werken. Het heeft ook geen zin om facturen niet te betalen om de kosten op korte termijn te drukken, ga beter op zoek naar lagere uitgaven in de toekomst.

-3. Verlaag je operationele kosten

Er zijn kosten die iedere maand terugkomen. Je kan heel veel geld vrijmaken door deze vaste kosten te verlagen. Denk aan een herfinanciering van een hypotheeklening, denk aan je gas- en elektriciteitsfactuur, …

-4. Verdien het juiste bedrag

Wanneer een bedrijf de prijs van zijn producten te laag zet, is de omzet te weinig. Wanneer de prijs van de producten te hoog is, worden er te weinig producten verkocht. Een bedrijf moet weten wat de ideale prijs is. Jouw prijs is jouw salaris. Zorg dat je verdient wat je waard bent.

Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily en mis geen enkele blog van ons team.

Bron: Time Money