Sinds de jaren ’80 is er een trend gaande van toenemende ongelijkheid. Als gevolg van het ‘aandeelhoudersmodel’ en het toegenomen neoliberalisme zijn het vooral de vermogende mensen die alleen maar rijker en rijker worden. Dit heeft echter grote gevolgen voor de andere groep aan mensen dat haar vermogen, relatief gezien, ziet afnemen.
Warren Buffett wist een aantal jaren gelden groot in het nieuws te komen toen hij een opmerking plaatste waarbij hij suggereerde dat hij minder belasting betaalde dan zijn secretaresse. Uiteraard ging het niet om het daadwerkelijke bedrag aan belasting, maar om het belastingtarief. En het klopt inderdaad dat dividend, procentueel gezien, minder hard belast wordt dan loon.
Amerikaanse inkomensongelijkheid is schrijnend
Deze fiscale regels hebben er mede voor weten te zorgen dat de inkomensongelijkheid de afgelopen 35 jaar zo hard is toegenomen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Deutsche Bank, is te zien dat de rijkste 0,1% Amerikaanse huishoudens evenveel vermogen beheert als de onderste 90% aan huishoudens.
Gezien deze grafiek is het niet vreemd dat de onvrede, onder met name de armere Amerikanen, de afgelopen jaren zo sterk is toegenomen. De rijken worden alleen maar rijker, terwijl de minder welvarende Amerikanen haast niet vooruit komen. Dit is wellicht een van de grootste problemen waar de neoliberalistische wereld op dit moment onder gebukt gaat.