(ABM FN-Dow Jones) De AEX is dinsdag na een weinig inspirerende dag licht lager gesloten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter daalde 0,3 procent op een slot van 511,73 punten. De AMX verloor 0,7 procent en de AScX steeg 0,2 procent.

Er was dinsdag weinig actie vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag in Amerika. Een relatief kalme handelsdag dus, volgens Roy van Santen van onlinebroker Lynx.

“Komende dagen moet duidelijk worden of het herstel van maandag puur technisch was in de nog altijd dalende trend, of dat de Amsterdamse index een bodem kan vormen rondom de 500 punten”, zei de beleggingsspecialist. De AEX steeg maandag 1,2 procent.

Macro-economisch nieuws was schaars. De centrale banken van Australië en Zweden handhaafden hun beleid en de OESO zag een lagere inflatie in de aangesloten landen in mei. De inflatie kwam uit op 2,1 procent, tegen 2,4 procent in april. Dit markeerde het laagste niveau sinds vorige zomer, zei de organisatie uit Parijs.

Dat de inflatie onder druk staat, werd ook onderstreept door de producentenprijzen in de eurozone die in mei met 3,3 procent stegen, na een toename van 4,3 procent in april.

Hoofdeconoom Peter Praet van de Europese Centrale bank benadrukte dinsdag dan ook in een toespraak dat de ECB zijn accommoderende beleid moet voortzetten, omdat de inflatie in de regio nog altijd onder de doelstelling van de centrale bank uitkomt. Hiermee sloeg de econoom een voorzichtiger toon aan dan voorzitter Mario Draghi, die vorige week onbedoeld hintte op een groeiende kans op monetaire verkrapping.

De euro, die vorige week nog boven de 1,14 dollar uitkwam vanwege die speculatie, noteerde dinsdag rond het slot op 1,1348. Dinsdagochtend verhandelde de euro/dollar op 1,1362. 

In olie werd dinsdag alleen elektronisch gehandeld. De augustus-future op een vat West Texas Intermediate steeg richting het Europese slot 0,1 procent op 47,11 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter was het beeld qua groen en rood redelijk gelijk verdeeld. Koploper was Gemalto dat 3,2 procent steeg. Het aandeel lijkt nog steeds te teren op overnamespeculatie. De top drie werd volgemaakt met Aegon en ArcelorMittal die respectievelijk 0,8 en 0,6 procent stegen.

Randstad bevond zich onderaan de index met een verlies van 1,7 procent. Unibail-Rodamco stond net als maandag onder druk, met een daling van 1,2 procent. Galapagos verloor 1,3 procent.

Bij Philips leek de overnamehonger nog niet gestild. Na een aantal aangekondigde overnames vorige week, maakte het gezondheidstechbedrijf dinsdag bekend zijn Britse sectorgenoot Health & Parenting over te nemen. Het aandeel verloor 0,9 procent.

De Midkap werd aangevoerd door Fugro, dat bekendmaakte een opdracht te hebben ontvangen van Petrobras. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Het aandeel steeg 6,1 procent.

Verder beperkten de winsten in de AMX zich tot rond anderhalf procent of minder. Sterkste daler was Corbion, dat 4,0 procent aan beurswaarde zag verdwijnen. Recent laaide de overnamefantasie rondom Corbion op na een artikel op het Amerikaanse blog WallStreet Wires. De Telegraaf schreef dinsdag dat het concern inderdaad op de radar is geweest als overnameprooi voor verschillende partijen, maar dat dit verder niet tot specifieke toenadering heeft geleid.

WDP kreeg een koersdoelverhoging van 90,00 euro naar 92,00 euro bij KBC Securities, dat het Houden advies behield. Analist Alexander Makar paste tevens zijn winstramingen aan. Het aandeel steeg 0,3 procent.

Onder de kleinere fondsen steeg Brunel International 3,1 procent op 12,76 euro. Analist Corne van Zeijl van Actiam noemde Brunel maandagavond tijdens de Hollandse Aandelenavond van BNP Paribas een overnamekandidaat “en dan niet tegen deze prijs”.

NSI kreeg een koersdoelverhoging bij Kepler Cheuvreux van 36,00 euro naar 37,00 euro bij een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist Pierre-Loup Etienne was positief over de strategische focus van het bedrijf. Het aandeel won 0,8 procent.

Euronext steeg 0,5 procent nadat Credit Suisse het koersdoel verhoogde van 45,00 naar 51,00 euro. Ook bleef het aandeel het predicaat Kopen houden bij de Zwitserse bank.

Het aandeel van Value8 bewoog nauwelijks op het nieuws dat de beursgenoteerde belangen van het investeringsvehikel in het eerste halfjaar “per saldo” in waarde zijn gestegen in vergelijking tot eind 2016. Het aandeel won 0,1 procent. Verder meldde Value8 dinsdag dat het haar optie om tot een meerderheidsbelang te komen in Keesmakers niet heeft uitgeoefend.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties