Snapchat IPO

De geruchten over een notering van Snapchat op de aandelenbeurs worden steeds concreter. Volgens Bloomberg zou Snap – de nieuwe benaming voor Snapchat – in het voorjaar van 2017 naar de aandelenbeurs trekken en een waardering meekrijgen van maar liefst $40 miljard. Overdreven of niet?

Snap zal in 2016 naar schatting zo’n $300 miljoen omzet boeken, tegenover $50 miljoen vorig jaar. Voor volgend jaar liggen de verwachtingen tussen $1 en $2 miljard. Een waardering van $40 miljard lijkt dan ook bijzonder veel.

Hoe evolueert Snap in vergelijking met Facebook? Kan zo de hoge prijs verantwoord worden?

Facebook zal naar verwachting in 2016 zo’n $27 miljard omzet boeken. Een marktkapitalisatie van $370 miljard betekent dus dat Facebook tegen 13 keer de omzet noteert. Snap zou daarentegen tegen 40 keer de omzet naar de beurs komen.

Met een waardering van $40 miljard is Snapchat meer waard dan bijvoorbeeld Under Armour ($13 miljard), Twitter ($12 miljard), Tesla ($28 miljard), Deutsche Bank ($19 miljard) of een mandje goudmijnaandelen GDX ($ 11 miljard).

Dat lijkt veel, maar toch …

Medeoprichter Evan Spiegel is een buitenbeentje in Sillicon Valley. De meeste technologiebedrijven zoals Google of Facebook groeien en evolueren op basis van data. Spiegel is meer zoals Steve Jobs, hij wil de wereld veranderen, nieuwe dingen uitvinden.

In de 5 jarige geschiedenis van Snapchat heeft Spiegel al het een en ander in beweging gezet in de technologiewereld:

  • Voor Snap was het internet eeuwig. Iedere post, tweet of foto stond voor eeuwig op het net. Met de introductie van Snapchat is deze aanpak veranderd.
  • Snap maakt verticale video’s populair. Verticale video’s zijn veel logischer op een mobiele telefoon. Voor Snap deze nieuwe methode introduceerde, was horizontale video de norm.
  • Evan Spiegel legde een overname van $4 miljard naast zich neer. Mark Zuckerberg wou na Instagram, WhatsApp en Oculus ook miljarden op tafel leggen om Snap op te kopen. Spiegel weigerde en nu is Snap een veelvoud waard.
  • Snap is bezig met het foto- en videolandschap verder te veranderen. Bij foto’s en video’s denken we nog altijd in vierkanten. Maar met de introductie van Spectacles, gaat Snap voor ronde beelden zoals bij het menselijke zicht.

Snap vs Twitter vs Facebook

Mark Zuckerberg was in het begin een grote fan van Snapchat, maar doet er nu alles aan om het sociale mediaplatform op de knieën te krijgen. Tot op heden blijft dit zonder succes.

Bij de IPO van Facebook had Zuckerberg 900 miljoen actieve gebruikers, Snap heeft er zo’n 230 miljoen. Dat is evenveel als Twitter nu. Twitter had bij zijn IPO zo’n 100 miljoen actieve gebruikers.

Snap is echter nog veel jonger dan zijn voorgangers. Facebook was 8 toen het naar de aandelenmarkt trok, Twitter 7. Snap is met 5 dus nog een jong veulen. Het kan dus nog alle kanten op, maar Evan Spiegel heeft in dit halve decennium alvast laten zien tot wat hij in staat is.

Wanneer beleggen in Facebook beleggen in Mark Zuckerberg is, beleggen in Tesla beleggen in Elon Musk is en beleggen in Apple beleggen in Steve Jobs was, dan kan een waardering van $40 miljard voor Evan Spiegel over 10 jaar niet meer zo veel lijken.

Bron: BusinessInsider