apple2

Steeds meer beleggers beginnen te twijfelen of het aandeel Apple nog wel een plekje verdient binnen de portefeuille. Uiteraard is die vraag afhankelijk van wat voor soort belegger u bent en of u gelooft in de toekomst van de smartphonemaker.

De laatste kwartaalcijfers van Apple wisten de zorgen van de beleggers in ieder geval niet weg te nemen. Voorlopig heeft Apple nog steeds problemen met het vergroten van haar marktaandeel en ook de situatie in China ziet er niet bepaald rooskleurig uit. Toch blijven over het algemeen de meeste analisten enthousiast over het aandeel Apple. Wellicht speelt de riante cashpositie van Apple daar ook een rol in.

Is het aandeel Apple goedkoop?

apple

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van YCharts, zijn de belangrijkste meetinstrumenten afgebeeld waarmee de waarde van Apple min of meer te achterhalen is. De bekendste van deze drie is toch wel de ‘Price to Earnings Ratio’(rood). Op dit moment noteert het aandeel 13 keer hoger dan de winst per aandeel ondersteunt en dat is ten opzichte van de algehele markt ‘goedkoop’ te noemen. Het gemiddelde aandeel binnen de S&P 500 index heeft immers te maken met een PE-ratio van 16.

Jesse Felder, van The Felder Report, merkt echter terecht op dat er vandaag de dag ook andere dingen meespelen. In het jaar 2013 was Apple immers op basis van deze meetinstrumenten nog ‘goedkoper’ geprijsd, terwijl toen de groeipotentie velen malen hoger was. Zo was in dat jaar Apple nog niet eens begonnen met het verkopen van haar iPhones in China en de verkopen namen in die tijd nog toe op jaarbasis met 18%.

Vanuit die gedachten vraagt Felder zich af of Apple op dit moment daadwerkelijk zo goedkoop geprijsd is als de meeste analisten ons proberen doen geloven.