volatiel

Vorige week donderdag keken heel wat beleggers met bewondering naar de volatiliteitsbarometer (VIX). Deze barometer meet de volatiliteit die er heerst onder de beleggers en we zouden ook wel kunnen zeggen dat deze barometer laat zien hoe groot de onrust is. Uiteraard was er vorige week geen enkele reden tot onrust, want de indices op Wall Street stegen opnieuw naar nieuwe recordkoersen.

De beleggers die vorige week een blik hebben geworpen op de volatiliteitsbarometer, zouden u kunnen vertellen dat er sprake was van een bijzondere situatie. Op woensdag en donderdag steeg de S&P 500 index in waarde, maar verrassend genoeg gold hetzelfde voor de VIX-index.

Volatiliteit stijgt net als de S&P 500 index in waarde

vix-spx

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is de bizarre situatie van afgelopen handelsweek in beeld gebracht. Daarnaast laten de analisten van Bloomberg weten dat deze gebeurtenis voor het laatst gezien is in het jaar 2012.

Overigens was de situatie tijdens de laatste handelsdag van de week weer ‘normaal’. Want op vrijdag moest de VIX-index flink waarde inleveren terwijl de S&P 500 index haar recordkoers aanscherpte.