geld machine

Afgelopen donderdag wist Mario Draghi vriend en vijand te verassen met de verlenging van het stimuleringspakket tot het einde van het jaar 2017. De meeste analisten hadden wel gerekend op een verlenging, maar de uiteindelijke verlenging is langer dan waar vooraf op gerekend werd.

Het opkoopprogramma van de ECB is een van de meest besproken experimenten onder de Europese economen. De meningsverschillen over dit experiment lopen ook behoorlijk uiteen. De een is van mening dat dit pakket de reële economie niet bereikt en de andere is juist van mening dat het herstel van de Europese economie aan dit pakket te danken is.

Europese bankaandelen zijn weer ‘hot’

De Europese bankaandelen hebben geen makkelijke jaren achter de rug liggen. Uiteraard werden deze banken, net als de andere banken over de hele wereld, hard geraakt tijdens de financiële crisis. Maar, de Europese bankaandelen kregen nog een extra tik te verduren in het jaar 2011. Toch gaat het de afgelopen twee jaar beduidend beter met de Europese banken en dat is niet onopgemerkt gebleven bij de beleggers.

europese-banken

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de afgelopen maanden steeds meer geld toegestroomd is richting de Europese bankaandelen. Afgelopen donderdag werd een nieuw record bereikt, want dankzij Draghi stroomde er op die dag voor ruim 137 miljoen dollar richting de Europese bankensector.

De meningen mogen dus over dit stimuleringspakket verdeeld zijn, maar vooralsnog weten de Europese bankaandelen hier flink van te profiteren!