Als de banksector een goede graadmeter is voor de gezondheid van een land (of dit geval, continent), dan ziet het er beroerd uit voor Europa. Deutsche Bank, Credit Suisse en een mogelijke Brexit hangen als een zwaard van Damocless boven het Europese hoofd. Vooral de banksector is een echt probleem aan het worden. De negatieve depositorente van Mario Draghi is hier niet vreemd aan. Dit doet de banken echt pijn. En mister Mario zet zichzelf schaakmat aangezien hij de rente niet kan verhogen. Op donderdag noteerde het aandeel Deutsche Bank zelfs op het laagste niveau sinds 1992! Maar Deutsche Bank is niet alleen. Ook Credit Suisse deelt in de klappen. De bank staat dit jaar al 48% in het rood. De Bloomberg Europe Bank and Financial Services Index daalde gisteren 1,4% met Italiaanse en Spaanse banken als slechtste leerlingen van de klas.
Onzekerheid heerst
Maar het grootste gevaar voor Europa lijkt te komen van de 2 grootbanken. Zowel Deutsche Bank als Credit Suisse zitten in een herstructurering en hebben kapitaalproblemen. De slechte marktomgeving zorgt er ook voor dat bedrijven geen extra kapitaal uitgeven of diensten nodig hebben van deze investeringsbanken. In combinatie met de negatieve depositorente zorgt dit voor een implosie van de winst. En dan is er natuurlijk ook nog de reeds veelbesproken Brexit. De markten zijn er niet gerust in. Iedere peiling in het voordeel van het ‘Leave’-kamp zorgt voor een daling op de beurzen, iedere opstoot van het ‘Stay’-kamp zorgt voor een opluchtingsrally. Maar onzekerheid heerst, minstens tot 23 juni.
Beleggers vluchten uit Europa
In het licht van de Brexit is duidelijk te zien dat beleggers vluchten naar obligaties, Japanse yen, Zwitserse Frank maar ook naar goud en Bitcoin. Goud en Bitcoin zijn niet gelinkt aan een economie of een autoriteit. Dit maakt hen risicovrij van interventies. Sinds begin juni zitten de munten yen en frank stevig in de lift, net op hetzelfde moment dat de mogelijkheid tot een Brexit steeds reëler werd. Bij een mogelijk wereldschokkend evenement kijken beleggers altijd in de richting van goud … en nu ook Bitcoin.