mexico

De Mexicanen zullen het jaar 2016 niet snel vergeten. De verkiezingsoverwinning van Trump in november wist te zorgen voor een stroom aan angst onder de Mexicaanse burgers. Trump heeft al meerdere malen laten doorschemeren dat hij niet bepaald gecharmeerd is van de Mexicanen en enkele Amerikaanse bedrijven hebben de laatste tijd bewezen dat Trump niet ‘sprookjes’ vertelt.

Zo trok onlangs de Amerikaanse autofabrikant Ford nog een miljardeninvestering terug uit Mexico. Uiteraard liet het management van Ford weten dat deze kapitaalonttrekking niets te maken had met de bedreigingen van de kersverse president van de Verenigde Staten, maar dit verhaal klinkt behoorlijk ongeloofwaardig. Zeker gezien het feit dat een management bij het beslissen over een nieuw investeringsproject niet over één nacht ijs gaat.

Mexicaanse Peso is in een vrije val terecht gekomen

peso

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Societe Generale, is te zien dat de Mexicaanse valutamunt sinds vorig jaar in een vrije val terecht is gekomen (bruin). Daarnaast zien we dat de hedgefondsen ook massaal hun posities in de Peso dumpen (blauw).

Deze grafiek geeft aan wat voor donkere wolken zich samentrekken over de Mexicaanse economie. Dit jaar zal duidelijk worden wat voor effect de plannen van Trump zullen gaan hebben op de Mexicaanse economie, maar de hedgefondsen lijken vooralsnog van het ergste scenario uit te gaan.